Jurnaliștii din peste 20 de țări au cerut Parlamentului European, marți, modificarea legilor privind drepturile de autor și forțarea companiilor gigante de pe internet să plătească pentru conținutul de știri, potrivit AFP. Decizia a venit în urma apelului mai multor deputați europeni pentru a aproba această reformă mediatică.
Marii editori din presa internațională, au susținut reforma intitulată Articolul 11, considerând-o ca fiind o soluție urgentă pentru distribuirea știrilor online gratuite, care au avut ca efect distrugerea câștigurilor media internaționale.
Peste 100 de jurnaliști din Europa au semnat o scrisoare deschisă, care spune că „acest furt de venituri” de la instituțiile media din întreaga lume este „nejustificat” atât din punct de vedere moral, cât și democratic. Aceștia se consideră ținte, misiunile de raportare devenind din ce în ce mai costisitoare, conform AFP. Scrisoarea a fost publicată în presa europeană.
Prin document, jurnaliștii au declarat: „Totuși, chiar dacă plătesc pentru conținut și trimit jurnaliști care își vor risca viața pentru a furniza știri și informații demne de încredere nu aceștia obțin profitul, ci platformele de internet, plătind un cent”
Redacțiile cer Parlamentului European să voteze pentru drepturile conexe care ajută la supraviețuirea democrației, jurnalismul. Mariile companii, cum ar fi Google sau Facebook împreună cu cei care consideră că pe internet ar trebui să fie libertate se opun acestei decizii.
– Miruna Aruxandei / Sursa fotografiei: newsmediaalliance.org