Munca de acasă și cursurile online au avut un impact devastator asupra pieței chiriilor din Cluj-Napoca, o piață care înainte de pandemie era una deosebit de profitabilă. Dacă vânzările și-au revenit rapid și total după starea de urgență, sporind în ultimul an atât volumul tranzacțiilor, cât și valoarea lor, datorită scumpirii proprietăților, nu putem spune același lucru despre sectorul chiriilor, unde au scăzut atât cererea, cât și prețurile.
Dacă înainte de perioada pandemiei, Clujul se bătea cot la cot cu Capitala în privința celor mai scumpe chirii, criza epidemiologică aduce orașul de pe Someș, cunoscut în țară pentru prețurile exorbitante cerute pentru locuințe, pe locul doi, cu un potențial enorm de scădere. În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în mod firesc, în fruntea marilor orașe. Însă, capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 250 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, 370 de euro pe lună pentru una bicamerală și, respectiv, 450 de euro pe lună pentru una tricamerală. Specialiștii Analize Imobiliare, în cel mai recent raport asupra pieței imobiliare rezidențiale, realizat pentru trimestrul I al acestui an, notează că:
În ceea ce privește prețurile de închiriere solicitate pentru apartamentele din marile orașe, în București și în Cluj-Napoca pot fi observate, între T1 2020 și T1 2021, curbe de scădere vizibil mai abrupte decât în celelalte mari orașe ale țării – acest fapt nu este, desigur, de mirare, având în vedere nu doar situația creată de răspândirea noului coronavirus, ci și faptul că aici se găsesc cele mai scumpe proprietăți de închiriat.
Potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, Centrul Clujului ocupă, în continuare, prima poziție în topul prețurilor apartamentelor, „cu o medie de preț de 2.210 euro pe metru pătrat util, pe următoarele locuri aflându-se, la fel ca trimestrul trecut, zonele Plopilor, Gheorgheni – Andrei Mureșanu. În primul pătrar al anului 2021, arealul Bună Ziua – Europa – Calea Turzii s-a menținut pe locul al patrulea, iar zona Zorilor, pe cel de-al cincilea”.
De asemenea, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 7,1 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, în scădere cu un procentaj de 10,5% față de perioada similară a anului anterior. Pe următoarele locuri în clasamentul prețurilor de închiriere se situeaza orașele: Iași, Brașov, Timișoara și respectiv, Constanța.
Creșterea ofertei rezultă că proprietarii stau cu apartamentele neînchiriate, din cauza faptului că cererea a scăzut mult în raport cu oferta. În ultimii ani, unii oameni au preferat să își investească banii în apartamente pe care le ofereau în regim de închiriere, obținând astfel profituri net superioare altor tipuri de investiții. Piața reușea să absoarbă numărul crescând de astfel de apartamente, înainte de pandemie, când Clujul atrăgea zeci de mii de studenți, de festivalieri, de pacienți care veneau să se trateze în clinicile medicale.
Acum, din cauza perioadei de pandemie, apartamentele investitorilor stau goale. Ofertele nou introduse pe piață sunt tocmai apartamentele eliberate de vechii chiriași, care au renunțat la cazarea în Cluj-Napoca, nemaiavând ce face în orașul care, pe timp de pandemie, multora nu le mai oferă nimic altceva decât o viață mult mai scumpă față de orașele lor natale.
Sursa foto: Pixabay
Daria Crișan