Noi proiecte pentru Cluj-Napoca — capitală europeană 2020

Administraţie Cultură

Discuțiile din ședința Asociaţiei “Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană” s-a axat pe trei mari direcţii care vor fi luate în vedere în anii ce urmează: inventarierea capitalului literar/publicistic de care dispune Clujul, promovarea activității asociației și găsirea de mijloace şi metode de valorificare a sa în actualitate. Acestea vizează locuitorii Clujului contemporan, toţi beneficiarii de literatură din ţară şi de peste hotare.

Alte planuri prezentate în ședința de astăzi au fost constituirea punctulelor de lucru pentru coordonarea strategică, comunicarea externă, relațiile europene, atragerea de resurse și dezvoltarea infrastructurii.

În privința inventarierii capitalului publicistic, acesta prevede înfiinţarea unui Muzeu al Literaturii unde se vor concentra documente, cărţi, obiecte legate de moştenirea literară locală, cât şi activităţi literare, constituirea unor trasee de turism cultural noi și lansarea unor minighiduri cultural-literare.

Un alt obiectiv al asociației este transformarea unei fabrici dezafectat într-un mall cultural, unde se vor concentra activități literare și culturale. Se va încerca de asemenea diseminarea culturii cu ajutorul proiectului „Caleaşca/căruţa culturală” care să străbată cartierele oraşului pentru a aduce „cultura sub geam”, înfiinţarea unor „colţuri culturale” în parcuri sau localuri publice.

La nivel european și internațional metodele de valorificare cuprind organizarea unui mare Festival Literar (European Writers Congress), anual sau bianual, la care să participe atât personalităţi locale, cât şi naţionale şi internationale, organizarea unui recital internaţional de poezie la care să fie invitați poeţi din toate ţările Europei. Al treilea eveniment international ar fi oferirea unei burse de creaţie literară pentru scriitorii tineri.

,,S-au conturat 3 direcții în care trebuie să acționăm: 1.activitatea pe comisii, cele 7 comisii ar trebui să finalizeze  pe parcursul acestui an procesul de analiză sectorială, aceste analize constituie fundamentul pe care se va realiza strategia culturală transectoriala a proiectului nostru. 2.susținerea demersului în spatial clujean, national dar și  în cel international. 3. atragerea de fonduri pentru susținerea asociației”, a declarat Sorin Apostu, primarul orașului Cluj-Napoca.

[audio: http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2011/03/apostu.mp3]

_____________

Diana Mărginean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts