Bullying-ul este un fenomen tot mai des întâlnit în viața de zi cu zi printre copii. Acest „bullying” reprezintă un comportament ostil/de excludere și de umilire a cuiva. Mai exact, un copil este tachinat, batjocorit de cunoștințe sau de colegi. Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice:
„Ca și copil am fost foarte batjocorit. Copii aruncau cu pietre în mine, mă tăiau pe față și aproape mi-au spart nasul. Băiatul care mi-a făcu asta nu a fost luat la răspundere. Într-o zi a fost prea mult și m-am hotărât să îi spun mamei mele despre tot ce mi s-a întâmplat și a luat măsuri.”, spune Paul în vârstâ de 18 ani.
Pentru a putea combate aceste acte de violență este important să se stabilească factorii care influențează acest tip de comportament. Potrivit psihologului Cristina Dincu, comportamentul agresiv apare din cauza lipsei de dragoste, educație și înțelegere.
„Ne naștem cu agresivitatea, numai că aceasta se cizelează prin cultură, prin educație, prin exemple. Așa cum avem în noi sentimentul de a face bine și de a ajuta, avem în noi și agresivitatea, furia și invidia. Toate sentimentele care sunt umane se modelează. Dacă acel copil trăiește într-un mediu în care se promovează aspecte negative ca invidia, gelozia, agresivitatea, atunci el va adopta același comportament. De asemenea, dacă părinții nu sunt suficient de aproape de copii ca să observe schimbări la ei, iar copiii prin mass-media observă că persoanele care fac rău au un statut social înalt, ei nu văd comportamentul lor ca pe ceva negativ”, a declarat pentru Constanța de Azi, psihologul Cristina Dincu.
Din cauza avansării rapide a tehnologiei, agresiunea față în față are loc și în mediul online. Acest fel de agresiune se mai numește hărțuire online/pe Internet sau cyberbullying.
Ce este cyberbullying-ul?
Cyberbullying-ul este hărțuirea prin intermediul computerului sau a telefonului mobil. Agresiunea are loc uneori prin încărcarea unor poze sau videoclipuri pe Internet fără a ține cont de viața privată a victimei. Dar, diferit de hărțuirea față în față, cyberbullying-ul lasă dovezi digitale care pot fi utile pentru a pune capăt agresiunii.
Conform unui articol realizat de Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF), efectele hărțuirii online pot fi de lungă durată și de mai multe feluri: psihic, emoțional și fizic. Iar în cazuri extreme, agresiunea poate duce la suicid:
„Când eram în gimnaziu, tot timpul copii își băteau joc de mine. Mă jigneau, mă loveau, mă împingeau și aruncau cu lucruri în mine. Am început să mă rănesc pe corp, nu mai puteam să suport durerea și chiar m-am gândit că nu merit să trăiesc.”, mărturisește Marius, în vârstă de 21 ani.
Astfel, UNICEF a pus la dispoziția utilizatorilor un articol cu 10 întrebări referitoare la cyberbullying,
Cum să o oprești?
Recomandările UNICEF pentru cei care trec prin această situație:
- Pentru început trebuie să faci diferența dintre glumă și bullying. Când te simți ofensat înseamnă că gluma a mers prea departe. Iar dacă continuă și după ce l-ai rugat să se oprească, atunci este vorba de bullying și este mai bine să ceri ajutor.
- Cere ajutorul unui adult. Încearcă să vorbești cu părinții sau cu un profesor preferat. Dacă ți se pare prea greu să te destănui, caută ajutor în servicii de asistență telefonică. Spre exemplu, Asociația Telefonul Copilului (tel: 116 111).
- Se pot seta setări în aplicațiile pe care le folosești (Facebook, Instagram, Twitter) pentru restricționarea persoanelor care pot lăsa comentarii sau care îți pot vizualiza postările.
Oricine poate fi victimă a bullying-ului. Dacă observi că o persoană este hărțuită/agresată oferă-i ajutorul și sprijinul tău. Dacă prietenul tău nu vrea să raporteze incidentul, ajută-l să găsească o un adult de încredere sau ia tu inițiativă și raportează incidentul.
Sursa: Pixabay
Andreea Neamț