Farmecul etimologiilor. Elogiu limbii române.

Cultură

Aflat la cea de-a doua ediție în acest an, Festivalul Național de Literatură FestiLit Cluj aduce iubitorilor de cultură lecturi publice, ronduri de gală ale scriitorilor dar și simpozioane. Scopul festivalului este acela de a îmbunătăți imaginea scriitorilor, promovarea lecturii și a culturii.

 Astăzi în incinta Facultății de Litere la ora 16:00 a avut loc simpozionul intitulat “Farmecul etimologiilor. Elogiu limbii române.” care a debutat cu o scurtă prezentare susținută chiar domnul Corin Braga, decanul facultății și profesor de literatură contemporană.

 Printre cei mai de seamă invitați s-au numărat Nicolae Manolescu, Rodica Frențiu, Ion Aurel-Pop, Elena Abrudan, Mihai Zamfir, Lucian Vasile Szabo și Ilie Rad.

 Astfel în prima parte a simpozionului, domnul Corin Braga a discutat despre aspectele limbii române și modul cum românii au reușit să transforme cuvintele vechi în unele comice. Exemplu dat de domnul decan a fost “ o femeie moftangioaică”. Mai demult, spunea dumnealui, a fi moftangioaică însemna a fi emotivă sau a te lua cu leșin repede, pe când în zilele noastre, acest lucru semnifică fiță.

 Nicolae Manolescu, membru al Academiei Române, mare critic literar și președintele Uniunii Scriitorilor din România a pus accentul exact pe tema simpozionului: etimologiile. Acesta a început discuția cu o simplă întrebare către cei din sală: “În ce măsură limba română mai este o disciplină de studiu?”. Criticul literar afirma faptul că prin modul cum se scrie în spațiul public, nu crede că mai există istoria limbii române. Cu atât mai mult limba și vocabularul se schimbă foarte mult în ultimul timp. Acesta spunea că această schimbare trebuie neapărat controlată prin intermediul școlii.

 “Etimologia este un capitol pasional, extraordinar, datorită ei poți vedea originea unui cuvânt, dar și modul cum el se schimbă! Această modificare este legată de cadrul social sau cultural!” afirmă Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România.

 

În cea de-a doua parte, câteva cuvinte de adăugat despre limba română a fost domnul Mihai Zamfir, profesor la Universitatea București, fiind și ambasadorul României în Brazilia. Timp de câteva minute, acesta ne-a vorbit despre implicația politică în limbă.

 “Limba română are o varietate structurală, din cauza faptului că aici își dau întâlnire mai multe limbi: italiana, spaniola, turca, greaca și maghiara. Asfel, limba noastră căpăta o ușoară superioritate față de alte limbi vorbite, adică un mic certificat de promovare!” a spus Mihai Zamfir.

 Ştefan Borbely, critic și istoric literar a prezentat timp de cinsprezece minute semnificația cifrei opt. In mai multe țări, această cifră are înțelesuri total diferite. Conform criticului, aceasta este prima cifră închisă perfect, deoarece pana la ea niciuna nu e, fiind totodată asociată cu perfecțiunea.

 

La finalul simpozionului, invitații s-au îndreptat spre decernarea Marelui Premiu al Festivalului.

 Larisa Bîldea / Sursa fotografiei: Larisa Bîldea  

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts