Scurgeri masive de motorină au fost sesizate în Rusia. Acestea au fost provocate în urma prăbușirii unui tanc al centralei electrice din apropierea orașului Norilsk. Comisia de anchetă din Rusia a deschis un dosar penal pentru poluare și presupusă neglijență, iar întârzierile legate de raportarea prăbușirii au provocat critici din partea președintelui Vladimir Putin. Directorul centralei electrice, Vyacheslav Starostin, a fost arestat.
Primele anchete rusești sugerează scufundarea solului ca fiind cauza poulării. Fabrica este deținută de o filială a Norilsk Nickel, care este cel mai important producător de nichel și paladiu din lume.
Procurorul-șef al Rusiei, Igor Krasnov, a dat ordin procurorilor regionali și de mediu să efectueze o „verificare amănunțită a instalațiilor deosebit de periculoase” situate pe „teritorii expuse la topirea permafrostului”. Scopul este de a preveni repetarea incidentului de la uzina din apropiere de Norilsk. Un purtător de cuvânt al departamentului dlui Krasnov a declarat procurorilor din presa rusă că vor evalua aderarea companiilor la legile de siguranță, monitorizarea mediului și măsurile de prevenire a situațiilor de urgență. Eficacitatea monitorizării de stat va fi de asemenea evaluată, a afirmat el.
Ce este permafrostul?
Termenul este utilizat pentru terenurile care sunt înghețate în permanență timp de doi sau mai mulți ani. Aproximativ 55% din teritoriul Rusiei, predominant Siberia, este permafrost și găzduiește principalele sale câmpuri de petrol și gaze.
Cât de gravă a fost scurgerea de disel?
Motorina care a fost scursă a plutit în derivă la aproximativ 12 km de sit, transformând întinderi lungi ale râului Ambarnaya în roșu purpuriu.
Rusia. Derrame de 20.000 toneladas de combustible diésel en un río en Siberia, una catástrofe ambiental. Y por si fuera poco la central de generación eléctrica como Chernobyl informó al gobierno 2 días después.https://t.co/Tn1iyavKNT
— Jessica Jiménez (@jekiiita) June 7, 2020
Deversarea a contaminat o suprafață de 350 km pătrați, informează presa de stat. Într-o declarație, Norilsk Nickel a declarat că incidentul a fost raportat într-un mod „oportun și adecvat”. Starea de urgență înseamnă că forțele suplimentare se duc în zonă pentru a ajuta la operațiunea de curățare. Accidentul este considerat a fi al doilea ca mărime din istoria modernă a Rusiei din punct de vedere al volumului, a declarat pentru agenția de știri AFP un expert de la World Wildlife Fund, Alexei Knizhnikov.
Ce se poate face pentru a clarifica daunele?
Incidentul a stârnit avertismente puternice din partea grupurilor de mediu, care spun că amploarea scurgerii și geografia râului indică că va fi dificil de curățat. Greenpeace a comparat-o cu dezastrul exxon Valdez din 1989 din Alaska. Oleg Mitvol, fostul adjunct al șefului departamentului de mediu al Rusiei, Rosprirodnadzor, a declarat că „nu a existat niciodată un astfel de accident în zona arctică”. El a spus că acțiunea de curățare a zonei ar putea costa 100 miliarde de ruble (1.2 miliarde £ sau 1.5 miliarde $ ) și să ia între cinci și 10 ani. Nu este prima dată când Norilsk Nickel este implicată în scurgeri de petrol.
Sursa: CNN
Andrei Blaga