- Cimitirul Vesel de la Săpânța
Conform Wikipedia, Cimitirul Vesel este faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.
Dacă soarele nu-i dogoritor, să te răpună, nu alta, alocă niște ore bune cimitirului, pentru că vei fi tentat să citești mesajele de pe fiecare cruce în parte și să-ți iei doza de hohote de râs.
Ineditul acestui cimitir este diferențierea față de cultura populară, care consideră moartea ca un eveniment trist. S-a făcut ipoteza că Stan Ioan Pătraș s-ar fi inspirat din cultura dacilor, despre care, de la Ovid Densușianu încoace, se predă că socoteau moartea ca un eveniment vesel. Din 1935 datează primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică și o atracție turistică.
- Memorialul Durerii din Sighetul Marmației
În muzeu sunt expuse cam toate obiectele care se găseau în perioada comunismului, ba chiar celule în care au fost închiși personalități precum: Iuliu Maniu, doctor în drept, președintele P.N.R. și ulterior al P.N.Ț., fost ministru, Mihail I. Racoviță, general de Corp de Armată, fost ministru, Nicolae Mareș, inginer, fost ministru și Constantin I.C. Brătianu, inginer, deputat, fost ministru. Conform site-ului web al memorialului, Ana Blandiana la întrebarea „Poate fi reînvăţată memoria?”, a spus că
„Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din România este un convingător răspuns afirmativ.”
- Muzeul Satului Maramureșean
După vizita de la Memorialul durerii drumul vostru vă va ghida spre Muzeul Satului Maramureșean, unde puteți face o călătorie scurtă în timp printre casele vechi din lemn ars, porțile sculptate, gardurile din nuiele împletite și ștergarele de pe pereți.
- Cascada Cailor
Situată în partea de Nord-Est a Munților Rodnei, Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Este ușor de ajuns la ea, deoarece dacă vrei să faci o plimbare, poți merge pe jos pe o potecă ce pornește din Borșa sau poți opta să mergi cu telescaunul.
- Valea Vaserului
Trebuie să fii un om foarte matinal dacă dorești o plimbare cu trenul Mocănița pe Valea Vaserului. Ora de plecare a trenului este 9:00. Această trezire de dimineață merită efortul deoarece trenul bătrân, cu fum alb și gros te va purta prin tărâmurile de basm din Maramureș.
- Șuior
Dacă ești pasionat să fii înconjurat doar de natură și minunățiile ei, o plimbare cu telescaunul de la Șuior este varianta potrivită pentru tine. Poți să te cazezi chiar la cota1000 și săți iei timpul necesar pentru a descoperi lumea înconjurătoare și secretele ei.
- Lacul albastru
Acesta este cunoscut pentru nuanța inedită a apei, întrucât își schimbă culoarea în funcție de poziția Soarelui și de temperatura apei. Astfel, primăvara lacul este albastru, vara este verde închis cu nuanțe de smarald, iar toamna devine mai închis la culoare, alternând între nuanțe intense de verde și maro.
- Vârful Pietrosul Rodnei
Este bijuteria județului Maramureș. Dacă îți place înălțimea și să escaladezi munți, Vârful Pietrosul Rodnei te așteaptă să-l vizitezi. Pentru a ajunge la acesta, trebuie să parcurgeți un traseu de 8-9 ore în ambele sensuri, de dificultate medie. Acesta merită efortul depus, întrucât priveliştea pe care o veţi admira de la înălțime este cu adevărat impresionantă.
- Mănăstirea Bârsana
Este considerată una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Maramureș datorită picturilor sale interioare impresionante. Mănăstirea Bârsana a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea. Aceasta reflectă credința puternică a localnicilor întrucât dealul pe care se află mănăstirea acum a fost un cimitir în trecut. Sătenii au ales să construiască un simbol al lui Dumnezeu acolo, pentru a le oferi celor înmormântați odinioară odihnă veșnică.
- Lacul Firiza
Lacul de acumulare Firiza este un loc excelent de relaxare, ce oferă turistului peisaje desăvârșite, cu posibilități de pescuit și pentru iubitori chiar și camping. Este unul dintre cele mai frumoase zone de vizitat din Maramureș, unde poți să îți așezi cortul chiar lângă lac.
Sursa: Maramureș.ro
Petra Bence