90% dintre internauții din Uniunea Europeană preferă să acceseze site-uri web în propria limbă, în timp ce 55% utilizează cel puțin ocazional o limbă străină atunci când navighează pe internet, se arată într-un sondaj Eurobarometru paneuropean publicat astăzi.
Cu toate acestea, 44% dintre internauții europeni au impresia că ratează informații interesante din cauza faptului că unele pagini web sunt scrise într‑o limbă pe care nu o înțeleg și numai 18% cumpără produse online utilizând o limbă străină. În prezent, Comisia Europeană gestionează 30 de proiecte de cercetare diferite, pentru ca internauții din UE să nu fie privați de posibilitatea de a găsi informații sau produse online din cauza lipsei de competențe lingvistice, care beneficiază de un sprijin de 67 de milioane de euro din partea UE.
„Dacă vrem cu adevărat ca toți europenii să poată utiliza tehnologiile digitale, trebuie să ne asigurăm că aceștia sunt capabili să înțeleagă conținutul web pe care doresc să-l acceseze. În prezent, elaborăm noi tehnologii care să poată veni în sprijinul persoanelor ce nu cunosc limbi străine.”, a declarat Neelie Kroes, vicepreședinta Comisei Europene responsabilă cu Agenda digitală.
Sondajul demonstrează că diferențele între cetățenii comunitari sunt mari: între 90 și 93 % dintre greci, sloveni, luxemburghezi, maltezi și ciprioți au afirmat că utilizează limbi străine când navighează pe internet, însă doar 9% dintre britanici, 11% dintre irlandezi, 23% dintre cehi și 25% dintre italieni au afirmat că fac acest lucru.
Sondajul confirmă că engleza este limba cea mai des utilizată pentru parcurgerea și consultarea unor conținuturi pe internet atunci când acestea sunt elaborate în altă limbă decât cea maternă: aproximativ jumătate dintre internauții din UE utilizează engleza cel puțin „ocazional”, în timp ce doar între 4 și 6% utilizează spaniola, germana și franceza.
45% dintre români utilizează un site în engleză dacă informațiile nu sunt disponibile în limba lor
Și în acest caz, practica diferă mult de la un stat membru la altul: 90% dintre internauții din Cipru, 97% dintre cei din Malta și 85% dintre cei din Grecia și Suedia, însă doar 35% dintre italieni, 45% dintre letoni și 50% dintre francezi fac acest lucru. Pe de altă parte, luxemburghezii preferă să utilizeze franceza (67%) și germana (63%) în locul englezei (55%). În Regatul Unit și în Irlanda, unde puțini internauți au declarat că utilizează o limbă străină, franceza este limba cea mai des utilizată pentru parcurgerea și consultarea de conținuturi pe internet.
Cu toate că aproape 9 respondenți din 10 consideră că toate site-urile create în țara lor ar trebui să utilizeze limba sau limbile naționale oficiale, aproximativ 8 din 10 cred totuși că aceste site-uri ar trebui să fie disponibile și în alte limbi.
_______________
Ana Giol
Foto: ec.europa.eu