Academia Română a împlinit 146 dea ani de la înființare și acest eveniment a fost marcat printr-o serie de evenimente la care a lua parte și primul-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu.
La acest eveniment primul-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu susținut în discursul său e că: “este nevoie să recunoaştem că politica românească are profundă nevoie de intelectuali, pentru că acolo unde sunt ei şi unde se implică, bolile democraţiei capătă soluţie” și “acele minţi libere care au trecut prin educaţie şi au învăţat ce şi cum să cunoască, au tot dreptul să vină spre politică”. De asemenea, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că ar trebui ca intelectualii să facă politică, să critice, deoarece critica lor va fi întotdeauna o critică blândă, lipsită de patimă, lipsită de invective.
Președintele Academiei Române, Ionel Haiduc, prin cuvântul său a evidențiat importanța acestei instituții de înalt for național de consacrare științifică și culturală a românilor. Acesta a mai precizat și rolul Academiei în conturarea strategiei naţionale, precum şi în dezbaterea unor teme economice sau decizia prestigiosului for de a adopta Ziua Culturii Naţionale, chiar în ziua naşterii poetului naţional, Mihai Eminescu.
La această aniversare au luat cuvântul și Răzvan Teodorescu care ține o prelegere legată de apariţia recentă a primelor două volume ale unei lucrării dedicate tezaurului Academiei Române, semnate de Dorina Rusu, dar și actorul Dorel Vişan, premiat el însuşi de Academia Română, care a susţinut un recital din lirica eminesciană.
În cadrul evenimentului a avut loc și un vernisaj, în sala “Theodor Pallady” a Bibliotecii Academieiunde sunt expuse piese reprezentative din fondul de documente istorice al Bibliotecii Academiei Române, recuperat, după 34 de ani, de la Arhivele Naţionale ale României.
Academia Română este o instituţie de interes public, naţional de cercetare în domeniile fundamentale ale ştiinţelor cu personalitate juridică de drept public şi independenţă în lucrările sale de orice natură. Academia Română are în sistemul său 60 de institute şi centre de cercetare care contribuie la dezvoltarea ştiinţei, literelor şi artelor în ţară, prin realizarea programelor de interes naţional, a programelor fundamentale şi prioritare.
___________
Mădălina Gorschi
Foto: gov.ro