Emil Hurezeanu, despre atentatul de la Berlin:,,Suntem într-o perioadă globală de amenințare teroristă.”

Internaţional

Luni, 19 decembrie un camion a intrat în mulțimea din Piața de Crăciun din Berlin. În urma atentatului revendicat ulterior de gruparea teroristă ISIS, 12 persoane au decedat și cel putin 48 au fost rănite. Inițial, autoritățile germane au reținut un refugiat de origine pakistaneză pe care l-au eliberat ulterior deoarece procurorii au considerat că nu dețin suficiente probe împotriva sa. Camionul cu care s-a produs atacul avea numere de înmatriculare de Polonia. 

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania a comentat pentru Agerpress:

,,Atacul va fi instrumentalizat politic, în primul rând de partidele politice mai noi, cum este Alternativa pentru Germania sau Stânga germană, care oricum aveau rezerve foarte mari legate de politica Berlinului, în privința imigranților și a refugiaților.”

De asemenea, el  a mai spus că un atentat la Berlin era doar o chestiune de timp, având în vedere toate evenimentele petrecute anul acesta în Belgia și în Franța. Tot el a subliniat faptul că în prezent nu se poate vorbi despre conceptul de siguranță absolută sau capacitate absolută de prevenire a unor astfel de atentate. ,,Suntem într-o perioadă globală de amenințare teroristă.” a mai precizat Emil Hurezeanu.

Deocamdată autoritățile germane nu au reușit să indentifice atacatorul, precizând și că nu pot avea certitudinea dacă a fost vorba de un bărbat sau de o femeie.

Atacul de la Berlin se aseamănă cu atacul de la Nisa din vară când un camion de înghețată condus de un tunisian a intrat în mulțimea adunată să vadă focurile de artificii pregătite pentru Ziua Națională a Franței. Atacul de la Nisa a lăsat în urmă 86 de persoane decedate, fiind de asemenea revendicat de ISIS.

Loredana Bertișan/Sursă foto: REUTERS/ Fabrizio Bensch

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts