Doi frați au lăsat Anglia și s-au întors acasă unde și-au deschis o afacere cu fonduri europene. Emanuel (30) și Alin (23) Runcan s-au întors din Londra și s-au stabilit la Cluj-Napoca unde și-au deschis propria lor afacere. Cei doi au reușit să obțină 40.000 de euro prin programul ,,Diaspora restart”. Așa și-au deschis propriul lor restaurant London Brothers: Food heaven &food hell unde încearcă să pună în aplicare tot ce au învățat peste graniță. Acum ajută alți tineri învățându-i tainele meseriei de bucătar. „Noi am luat în bucătarie, ca ajutor de bucătar, tinerii care nu au deloc baze în acest domeniu, suntem dispuși să îi ajutăm, oferindu-le toată pregătirea necesară, dacă vedem pasiune și ambiție”, recunoaște Emanuel.
Reporter: Cum v-ați început cariera?
Emanuel Runcan: După ce m-am decis să plec din țară și am hotărât că vreau să fiu bucătar, am continuat să urmez studiile la distanță, plecând ulterior în Londra, unde m-am angajat ca ajutor de bucătar și am început trainingul în acest domeniu. Știam că pentru a duce bucătăria la alt nivel, trebuia să plec din țară.
R: Care a fost momentul în care ați realizat că această meserie vă caracterizează?
E.M: Plecat fiind în Germania acum vreo 12 ani, am început să îmi câștig bani încă de tânăr, unde am lucrat la câmp, neștiind să fac de mâncare. Am fost nevoit să învăț, acolo am făcut prima mea supă cu ajutorul colegilor mei, gătitul propriu-zis a început în primul an de facultate la Sibiu. Pentru a mă susține financiar am început să lucrez într-o pizzerie, unde am descoperit pasiunea pentru arta culinară.
R: Aveți studii în acest domeniu?
E.M: Am studiat patru ani în Londra, am făcut Catering și Hospitality (Professional Cookery) am învățat despre arta culinară și despre bazele bucătăriei franțuzești. Așa am putut cunoaște diferiți bucătari care m-am inspirat de-a lungul timpului. Cel mai mare impact asupra mea l-a avut bucătăria franțuzească care este baza tuturor bucătărilor.
R: De unde ideea numelui ,, London Brothers: Food heaven &food hell”?
E.M: London Brothers vine de la faptul că am locuit în Londra ultimii zece ani, de la faptul că suntem doi frați, iar Food Heaven&Food Hell vine de la stilurile pe care le abordăm. Food Heaven se bazează mai mult pe bucătăria vegană, zona asiatică, deserturi, aceasta fiind și zona de care mă ocup, iar Food Hell este bucătăria care conține multă carne și este partea iute de care se ocupă fratele meu.
R: Dacă voi v-ați inspirat de la anumiți bucătari, la rândul vostru ați fi dispuși să îndrumați tinerii bucătari din România?
E.M: Desigur, noi am luat în bucătarie ca ajutor de bucătar tinerii care nu au deloc baze în acest domeniu, suntem dispuși să îi ajutăm, oferindu-le toată pregătirea necesară, dacă vedem pasiune și ambiție.
R: Care a fost motivul care v-a determinat să vă întoarceți în țară?
E.M: Ca bucătar nu poți să îți dorești nimic mai mult decât să ai propria ta afacere, pentru a putea prospera și evolua, întodeauna am avut un șef care nu voia să adopte mâncăruri noi, în care eu credeam. În momentul actual am libertate maximă chiar dacă profitul nu este atât de mare, satisfacția cea mai mare este când vedem clienții că se întorc mulțumiți și dispuși să încerce mâncăruri inedite.
R: Ați avut vreun moment de ezitare în ceea ce privește accesarea fondurilor europene?
E.M: Da, deoarece este vorba de multe acte, trebuie să scoți o cifră de afaceri, ai un target. În primele trei luni trebuia să scot undeva la zece mii de euro, pentru a primi cea de a doua tranșă. Partea frumoasă aici este că planul de afacere a fost scris chiar de mine și am câștigat locul 5 pe țară.
R: De unde v-a venit ideea burgărului cu chiflă colorată?
E.M: Ne place foarte mult să folosim legumele în mod inedit, de aceea am pus spanac în deserturi, morcov, care au avut un succes foarte mare. Spanacul în chiflele verzi aduce un nivel de umiditate, și astfel face chifla să fie mult mai bună, iar cel roșu este făcut cu suc de sfeclă roșie și se potrivește în combinație cu puiul dându-i un gust dulce, este curcubeu pe cerul gurii de-a dreptul.
R: În ce măsură v-a împiedicat concurența pe piața din Cluj-Napoca?
E.M: Nu cred că ne-a împiedicat în vreun fel, deoarece noi ne-am plasat într-o zonă în care nu se mai găsesc restaurante de genul. Piață există în Cluj-Napoca pentru toată lumea, important e să ținem standardele sus, iar clienții noștri să plece mulțumiți de la noi.
R: În ce mod v-a influențat bucătaria englezească felul de a găti?
E.M: În cel mai frumos mod. Bucătăria englezească este bucătăria în care se adună toate culturile gastronomice. În Anglia și Londra găsești restaurante din toate părțile lumii. De aceea și meniul nostru este internațional, găsești mâncăruri enlezești, franțuzești, asiatice, italienești, marocane, africane, încercăm să aducem toate bucătările în restaurantul nostru și să fie cu un specific internațional așa cum în Anglia găsești toate tipurile de bucătării. Bucătăria englezească este despre o multitudine de arome. Restaurantele englezești au adoptat toate aceste culturi și la rândul lor au regândit farfuriile și aromele pentru poporul englez, inspirându-se din toată lumea.
R: Care este obiectivul vostru pe viitor?
E.M: Obiectivul nostru pe viitor este să avem succes cât mai mare, să vedem restaurantul plin, să ne scoatem investiția înapoi și să reinvestim într-un local mai mare, să ne extindem și pe viitor să avem un lanț de restaurante.
Sursa: Arhiva personală London Brothers
Denisa Poliec