Deputații europarlamentari Iuliu Winkler (Grupul Partidului Popular European), Victor Negrescu (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților) și Daniel Buda (Grupul Partidului Popular European) au participat vinerI, 4 noiembrie, la dezbaterea pe tema „Agenda digitală a Uniunii Europene: oportunități de dezvoltare pentru România”, ce a avut loc la sediul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Alături de europarlamentari, la eveniment au mai fost prezenți și Prof. univ. dr. ing. Vasile Ţopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Prof. dr. ing. Liviu Miclea, decan al Facultății de Automatică și Calculatoare, dar și numeroase cadre didactice sau persoane care activează sau au un interes pentru domeniul IT.
Sursa video: Facebook Calea Europeană
Membrii Parlamentului European au vorbit despre nivelul la care România folosește oportunitățile pe care le oferă Agenda digitală a UE, menționând că acesta ar putea fi mult mai înalt dacă s-ar îndeplini anumite condiții.
Șansa României, pe care nu reușim să o valorificăm așa cum ar trebui, o reprezintă fondurile europene
a afirmat Daniel Buda.
Totodată, în cadrul conferinței s-au dezbătut aspecte legate de reformele care ar trebui să aibă loc în educație, astfel încât elevii să cunoască, încă de pe băncile școlii, modalitățile prin care pot să-și dezvolte calități de antreprenor. În același context, a fost adusă în discuție problema remunerării insuficiente a profesorilor de informatică și scăderea numărului acestora.
De asemenea, una dintre concluziile la care specialiștii au ajuns este legată de faptul că tinerii dornici să-și deschidă propriile companii în domeniul IT nu sunt susținuți. Victor Negrescu a vorbit, în acest sens, despre „cultura riscului”, care presupune ca statul să ofere ajutor, în cazul eșecului unui tânăr antreprenor.
Despre Cluj-Napoca s-a vorbit ca fiind unul dintre orașele cu o activitate pregnantă în domeniul IT.
Clujul are o prezență foarte puternică pe harta digitală a României
a remarcat Iuliu Winkler.
Președintele Organizației Studenților de la Universitatea Tehnică, Alexandru Radu, a adus în discuție ideea organizării unei competiții naționale inginerești, care ar motiva studenții să se implice și care ar oferi, în același timp, proiecte realizabile pe piață.
– Sorina Noroc