Traseele montane din Munții Gutâi au fost curățate și marcate la finalul săptămânii trecute. Acțiunea a fost realizată de salvamontiștii maramureșeni și de voluntari, cu scopul obținerii unui traseu sigur pentru turiști.
Zona Maramureșului este cunoscută iubitorilor de natură pentru peisajele inedite și traseele turistice din Carpații Orientali. Unul dintre cele mai populare trasee din Munţii Gutâi, varianta satul Breb – Creasta Cocoşului – Cavnic – Mara a fost curăţat şi marcat de membrii Salvamont Maramureş.
Dan Benga, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, a declarat că voluntarii au curățat și alte trasee montane:
„A fost o muncă intensă şi cu întreaga echipă am încercat să acoperim cât mai multe trasee alpine care să fie deschise pasionaţilor de drumeţii din Munţii Gutâi. Am marcat, curăţat şi montat stâlpii indicatori pe unul dintre cele mai circulate trasee care pornesc din localităţile Breb, Mara şi Cavnic. Cele trei localităţi sunt binecunoscute de turişti, îndeosebi de cei care le folosesc ca şi punct de plecare spre versantul Creasta Cocoşului”.
Mai multe echipe de salvamontiști au participat la acțiunea de curățare a traseelor turisice din zona Maramureșului. Astfel o echipă din orașul Vișeu s-a ocupat de traseele Bandă Albastră – Repedea – Pietriceaua – Lacul Vinderel şi Triunghi Roşu Bistra – Preluca Glodean până în zona Paltin, echipa Salvamont Baia Mare a lucrat şi pregătit traseul Bandă Roşie, montând stâlpi între Ilie şi versantul Igniş. Apoi a fost curăţat traseul şi vopsiţi stâlpii pe traseul Bandă Roşie între Şaua Iezuri şi Ilie, potrivit postării de pe contul de Facebook al instituției.
Directorul Salvamont Maramureş a mai declarat că, până la începerea sezonului turistic, se va munci în forţă pentru a marca cât mai multe trasee alpine, dar se va pune accent și pe pregătirea celor mai cunoscute şi folosite trasee de turiştii care ajung să petreacă scurte vacanţe în Munţii Gutâi şi Maramureşului.
Ioana este pasionată de mersul pe munte, considerând că este de activitatea ideală de a petrece timp în natură. Participând la multe acțiuni de reamenajare a traseului, Ioana știe cât de dificilă este parcurgerea unui traseu deteriorat. Mara spune că marcarea corespunzătoare a traseului este foarte imporatntă, pentru a nu pune în pericol viața turiștilor.
Uneori, marcajele montane din Munţii Gutâi ajung să fie distruse. Montaniardul Alex George Oprea, administratorul domeniul virtual Discover Cavinc, a menţionat că lipsa marcajelor poate duce la rătăcirea turiștilor:
„Oare cine să fie aşa de deranjat de indicatoarele de pe traseele turistice? Asemenea specimene nu au ce căuta pe munte, arată doar lipsă de respect faţă de cei care au lucrat pentru ele, şi mai important faţă de oamenii care s-ar putea rătăci pe munte” a menţionat, într-o postare pe Facebook însoţită de imagine, Alex George Oprea.
Tot mai multe zone turistice sunt afectate de gunoaiele lăsate de către turiști. Mai multe organizații care militează pentru salvarea mediului înconjurător organizează anual acțiuni de curățare a unor zone profund afectate.
Sursa: Facebook Salvamont Maramureș
Sonia Lujerdean