Aproximativ 35.000 de voluntari clujeni sunt așteptați să participe în 15 septembrie la implicarea socială la nivel de țară cu ocazia Zilei de Curățenie Globală-World Cleanup Day. Participanții care vor contribui la Harta Deșeurilor, care va fi făcută prin aplicația World Cleanup, pot câștiga premii de peste 17.000 de lei, care constau în laptop-uri, smartphone-uri, dar și o excursie în țară.
Ecologizarea județului Cluj aduce un element specific, prin colectarea deșeurilor, care se vor recicla selectiv, pe două fracții: reciclabile și menajere. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a declarat:
„Principalul îndemn pe care îl adresez tuturor clujenilor, și nu numai, este acela de a se alătura acestei inițiative însemnate pentru mediul înconjurător. Este extrem de important să învățăm să colectăm deșeurile selectiv, să conștientizăm importanța resurselor naturale de care dispunem și să evităm poluarea acestora pentru că, doar printr-o mobilizare și un efort comun, putem contribui cu adevărat la protejarea mediului înconjurător”
Cei care doresc să participe se pot înscrie pe site-ul organizației Let is do it, Romania! și să își aleagă zonele de curățare cu ajutorul aplicației World Cleanup. De asemenea port participa la înregistrarea mormanelor de deșeuri, care se realizează până în 2 septembrie. La nivel de județ au fost înregistrate 250 de mormane de deșeuri, din cele 1600 din întreaga țară.
Alături de România, 150 de țări se unesc într-una dintre cele mai mari mișcări civice – World Cleanup Day, care are ca obiectiv de a mobiliza 5% din populația globului pentru a produce o schimbare de comportament față de resurse și deșeurile generate. Proiectul se realizează în campania „World Cleanup Day” care a fost lansată în 20 august și are scopul de a implica cetățenii în ecologizarea mediului înconjurător, în special în spațiile publice, păduri, terasamente, maluri, liziere, dar și altele.
Evenimentul este organizat de mișcarea Let`s Do It, World! care a luat naștere în 2008, cu ocazia primei Zile de Curățenie din Estonia și a reușit să strângă 50.000 de voluntari. Let`s Do It, Romania! este o mișcare socială cu peste 1.400.000 de voluntari și 18.000 de deșeuri curățate. Aceștia și-au setat ca obiectiv de a strânge 1 milion de români pe 15 septembrie la o mișcare de ecologizare la nivel internațional.
Specialiștii atenționează că deșeurile din plastic tind să se acumuleze în inima oceanelor, iar Oceanul Pacific a adunat deșeuri de aproximativ 3 ori cât dimensiunea Franței. Aceștia au mai declarat că România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului, conform unui informațiilor transmise de Consiliul Județean Cluj.
– Miruna Aruxandei / Sursa fotografiei: causes.com