„Vivat Mathias!” | Încep Zilele Culturale Maghiare

Din oraş

Asociația Clujul Comoară organizează în perioada 19-26 august unul dintre cele mai importante festivaluri culturale maghiare din Transilvania, Zilele Culturale Maghiare.

În cele șapte de zile de festival, publicul va avea parte de o mulțime de evenimente desfășurate în mai multe locuri. Printre cele care vor avea loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, se numără expoziții, activități pentru copii, concerte, târguri de turism, film, teatru și multe altele. Prin acest festival, organizatorii doresc să transmită tuturor comunităților faptul că atât maghiarii din Cluj, cât și din restul Transilvaniei, sunt o unitate creatoare de valori.

„Aceste zile de festival ne oferă ocazia de a le prezenta românilor și celorlalte etnii alături de care trăim o parte din cultura noastră, obiceiurile specifice şi tradiţiile noastre istorice. Suntem convinşi că reciprocitatea cunoaşterii constituie piatra de temelie a unei convieţuiri paşnice. Mai departe, dacă reuşim să subliniem diversitatea Clujului şi să scoatem în evidenţă viziunea unui oraş efervescent şi prosper, consolidat pe tradiţiile sale istorice, tinerii noştri vor rămâne în Orașul Comoară, întemeindu-şi familii şi îmbogăţindu-ne comunitatea”, au declarat organizatorii pe site-ul lor (https://magyarnapok.ro/2018/ro/).

Anul acesta, Zilele Culturale Maghiare sunt organizate în jurul a două evenimente importante pentru maghiarii din Transilvania. Anul Jubiliar Matia Corvin, marcarea a 575 de ani de la nașterea Regelui Matia Corvin și 560 de ani de la urcarea sa pe tron, și Anul Libertății Religioase, marcarea a 450 de ani de la Edictul din Turda care a dus la proclamarea libertății conștiinței și a toleranței religioase pentru prima dată în Europa.

Zilele Culturale Maghiare este un eveniment aflat la cea de-a noua ediție, este organizat de Asociația Clujul Comoară, iar din anul 2017 este co-organizat de Asociația Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

– Cristina-Ioana Năstasă / Sursa fotografiei: https://magyarnapok.ro/2018/ro/

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts