Universitatea Babeș-Bolyai este prima universitate din România în Top Shanghai 2018

Din oraş Studenti

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca își păstrează poziția printre cele mai bune universități ale lumii. Aceasta ocupă cea mai înaltă poziție românescă din Academic Ranking of World Universities 2018 (ARWU), cunoscut și ca rankingul Shanghai al universităților. ARWU este recunoscut și ca unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților prin indicatorilor de excelență, de educație și cercetare, folosiți în analiză.

Conform clasamentului general, UBB se situează în intervalul 601-700, urmată de Universitatea din București (UB). În ceea ce privește rezultatele pe domenii, Matematica din cadrul UBB ocupă și-n acest an cea mai bună poziție în ARWU-Q3 (poziția 201-300 din 500 de poziții incluse în ranking și este pe primul loc în România), la nivel național și-n cadrul UBB.

Domeniul Aministrație Publică dezvoltat în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din UBB, aflat pentru prima dată în top 200, ocupă, alături de Academia de Studii Economice din București (ASE), prima poziție la nivel național (poziția 151-200 din 200 de poziții ale clasamentului).

Universitatea Babeș-Bolyaieste este lider național, alături de Universitatea din București, și în domeniul Geologiei , unde se situează între primele 500 de poziții  (401-500 din 500 de poziții în top Shanghai). Domeniul Inginerie-Chimică al UBB, poziționat în intervalul 401-500 din 500, ocupă și el locul trei în țară, alături de alte universități prestigioase.

În domeniul Fizică, Universitatea Babeș-Bolyai este poziționată în intervalul 401-500 (din 500 de poziții). Acest lucru face ca acest domeniu să ocupe a doua poziție la nivel național.

„Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca continuă să facă performanță și să se ridice la nivelul celor mai bune universități ale lumii, în ciuda strategiilor, deciziilor și reglementărilor recente sau mai vechi ale ministerului/ministerelor de specialitate, care au afectat drastic competitivitatea universităților românești. Reamintim aici subfinanțarea cronică (inclusiv faptul că cercetarea ca activitate independentă nu este finanțată în universități) și reglementările antiperformanță (ex. posibilitatea de head-hunting nu este permisă, rolul cercetării în universități s-a redus semnificativ, criteriile naționale de promovare academică sunt adesea rupte de bunele practici internaționale – vezi situația, discutată în spațiul public, când premianți Nobel nu erau eligibili pentru universitățile românești etc.), iar dintre măsurile recente menționăm reducerea locurilor la masterat/doctorat (reducere drastică tocmai la cele două universități, singurele din România aflate în ranking – UBB și UB), propunerea unui sistem de clasificare a universităților care ne separă de aria europeană/internațională a mediului academic, reducerea competitivității și a internaționalizării prin focalizarea activităților de evaluare academică în cadrul competițiilor pe experți locali/naționali etc. Cu eforturi mari, ne menținem totuși într-unul dintre cele mai exclusiviste clasamente internaţionale ale universităţilor – ARWU/Shanghai. Dincolo de performanța globală a UBB, domeniile abordate și dezvoltate de UBB pătrund rând pe rând în acest clasament pe poziții onorabile, fapt care dovedește că suntem cu adevărat o instituție competitivă internațional și responsabilă față de societatea românească, de la actul educațional și activitatea de cercetare, până la implicarea în comunitate”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.

Conform informațiilor transmise în comunicatul de presă al UBB, în lume există aproximativ 27.000 de universităţi.

Cristina-Ioana Năstasă / Sursa fotografiei: Facebook UBB

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts