Clujenii și-au mutat canapelele în parc, în cadrul Caravanei Filmelor NexT

Cultură Din oraş

Societatea Culturală Next aduce în Cluj-Napoca, în zilele de 14 și 15 august, Caravana Filmelor NexT, un eveniment dedicat filmelor de scurtmetraj.

În cele două zile, clujenii și iubitorii de scurtmetraje sunt așteptați să petreacă câteva ore la cinema, sub cerul liber. Se vor proiecta filme încă din anii `20 și până aproape de zilele noastre.

„Caravana Filmelor Next înseamnă un cinema în aer liber itinerant. Ne plimbăm prin țară cu echipamentele de proiecție în cadrul căreia proiectăm filme de scurtmetraj din cadrul Festivalului Internațional de Film Next care are loc în București. Ideea caravanei a pornit după mai mulți ani de festival în care ne-am desfășurat activitatea în Capitală. Am început să primim cât mai multe întrebări din țară și cea mai des adresată a fost <<când ajungem cu filmele  în diferite orașe?>> și atunci ne-am hotărât să luăm filmele și să  pornim la drum către un public nou și să le aducem mai aproape de oameni”, a declarat Delia Marcu, coordonator Caravana Filmelor Next.

Seara de marți este intitulată „100 de ani de scurtmetraje românești”. Aceasta este dedicată Centenarului Marii Uniri și constă într-o serie de proiecții unice de filme românești de arhivă. Miercuri seara este denumită „NexT Is Feminist” și este o seară dedicată scurtmetrajelor realizate de tinere femei regizor din România.

„Programul de anul acesta cuprinde două teme speciale. Prima seară am dedicat-o Cententarului în care am reunit opt filme de scurtmetraj de arhivă încă din 1923 și până aproape de prezent. Mâine seară avem un program Next Is Feminist, tot cu scurtmetraje românești realizate de femei regizor din România. Ne-am axat mai mult pe ideea de femei regizor care contribuie foarte mult la arta cinematografică și plecăm de la ideea că atunci când am selectat programul de Centenar, am descoperit că majoritatea sunt făcute de regizori barbați și atunci am ales cinci scurt metraje care pun în valoare contribuția femeilor la dezvoltarea industriei cinematografice”, a mai declarat Delia Marcu.

Cei care au ales să ia parte la eveniment, au declarat că se bucură că acesta are loc din nou la Cluj-Napoca și că în această mini-vacanță se pot relaxa chiar în mijlocul aglomerației urbane.

„Avem copil mic. Nu puteam pleca din oraș așa că iată-ne aici. E vară, e cald și avem filme în aer liber”, a declarat un participant.

„Este pentru a doua oară când particip. De obicei, vara, Clujul este pustiu. Mă bucur să văd că nu mai este așa și că avem cum să ne petrecem zilele libere”.

Caravana Filmelor NexT se va desfășura în mai multe orașe, iar Clujul este cel care a dat startul anul acesta. Evenimentul urmează să aibă loc și-n Vatra Dornei, Zalău, Baia-Mare, Sinaia, Arad și o ultima proiecte de final în București.

Caravana Filmelor NexT este un eveniment aflat la cea de-a cincea ediție, la a patra ediție în Cluj-Napoca și este organizat de Societatea Culturală Next, organizatorul Festivalului Internațional de Film Next din București.

– Cristina-Ioana Năstasă / Sursa fotografiei: Cristina-Ioana Năstasă

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts