Update: Parlamentul a votat motiunea de cenzura. Guvernul Boc 2 a fost demis.

Politic

MmIMG_9023oţiunea de cenzură “11 împotriva României”, depusă de PNL şi UDMR împotriva Guvernului Boc II, a fost dezbătută şi votată astăzi în Parlament.

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.  Şedinţa plenului reunit al Legislativului, a fost condus de preşedinţii celor două Camere, Mircea Geoană şi Roberta Anastase.
După prezentarea punctului de vedere al opozitiei de către liberalul Eugen Nicolaescu, premierul Emil Boc a acuzat asa-numita coalitie PSD–PNL că încercă să păstreze privilegiile parlamentarilor.

Update 1

În urma votului moţiunea de cenzură a fost adoptată, astfel cabinetul Boc a cazut.

Dintre cei 434 de parlamentari, 258 au votat pentru moţiunea de cenzură, în timp ce 176 împotrivă.
În aceste condiţii, premierul Emil Boc nu mai poate veni în Parlament pentru a-şi asume răspunderea pe Legea pensiilor.
Guvernul Boc II, devine astfel primul cabinet demis, în ultimii 20 de ani prin moţiune de cenzură.

Update 2

După aflarea rezultatului şeful statului a făcut o declaraţie publică în care i-a mulţumit premierului demis, Emil Boc, pentru tot ce a făcut în cele 9 luni de guvernare. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va începe procesul consultărilor pentru desemnarea unui premier pentru formarea Guvernului. De asemenea Băsescu a promis că va face tot ce ţine de el pentru a încerca să atenueze criza politică respectând constituţia.

Update 3

PSD, PD-L, PNL, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor au fost convocaţi în această seară la Cotroceni, primii care au avut discuţii cu şeful statului au fost reprezentanţii minorităţilor.
Biroul Politic Central al PNL a decis cu unanimitate de voturi, la propunerea preşedintelui Crin Antonescu, să-l valideze pe primarul Sibiului, Klaus Johannis ca propunere a partidului pentru prim-ministru.
În momentul de faţă liderii partidelor politice împreună cu Traian Băsescu se consultă pentru desemnarea unui nou şef al Guvernului.

Cristina Antonescu

foto: Thomas Campean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts