SUA. Jurnaliștii, victime ale confruntărilor dintre forțele de ordine și protestatari

Internaţional UBB Radio

Jurnaliștii care documentează protestele americane au fost loviți, arestați și împușcați cu gloanțe de cauciuc de către poliție. În contextul în care pe străzile din SUA au loc manifestații antirasiste, declanșate de uciderea afro-americanului George Floyd, mai mulți oameni din presă care acopereau mediatic acest subiect au fost atacați de forțele de ordine.

Unul dintre cele mai mediatizate cazuri în care un jurnalist a fost arestat de poliție este cel al reporterului CNN Omar Jimenez, în Minneapolis. Acesta a fost încătușat în timpul unei transmisiuni live. A fost eliberat după o oră, poliția arestându-l din cauza faptului că nu a vrut să se deplaseze. În materialul video care a fost difuzat de CNN se aude clar cum reporterul îi întreabă pe polițiști unde ar trebui să stea.

În Louisville, Kentucky o reporteriță de la canalul WAVE 3 a fost împușcată cu gloanțe de cauciuc. Aceasta era și ea, într-o transmisie live iar organele de poliție au început să tragă în ea și în cameraman, în mod inteționat. Conducerea postului a formulat o declarație către polție prin care cere să invetigheze cazul.

„Condamnăm cu fermitate acțiunile ofițerului LMPD care a tras în această seară în repetate rânduri în reporterul și în cameraman, ambii având în mod curajos și legal, transmiteau știrile de ultimă oră în comunitatea lor. Pur și simplu nu există nicio justificare pentru poliția din Louisville să înceapă să tragă, fără motiv, chiar și cu bile de piper, asupra oricărui jurnalist, în orice circumstanțe.” Ken Selvaggi, directorul general al postului de televiziune WAVE 3.

Alți jurnaliști care au fost abuzați de poliție au postat pe conturile lor de Twitter, imagini cu rănile suferite. Linda Tirado a rămas fără vedere la ochiul stâng în urma unei împușcături cu gloanțe de cauciuc. Aceasta a fotografiat protestele din Minneapolis.

Site-ul de jurnalism de investigație, Bellingcat, a formulat niște concluzii după ce au fost analizate mai multe astfel de incidente, în care dreptul jurnaliștilor de a scrie despre evenimentele publice a fost încălcat grav de către ofițerii americani de poliție.

„Această selecție de incidente demonstrează că forțele de ordine din mai multe orașe, dar mai ales în Minneapolis, țintește în mod conștient și intenționat jurnaliștii cu muniții mai neletale, arestări și alte forme de violență. Având în vedere rolul jurnaliștilor de a ține societatea la curent cu evenimentele actuale, precum și de protecțiile constituționale puternice ale presei libere din Statele Unite, aceste acțiuni ale forțelor de ordine reprezintă un atac la libertatea presei. Jurnaliștii ar trebui să fie liberi să își facă treaba fără frică de violență sau arestare, oriunde ar fi”, Nick Waters autorul articolului US Law Enforcement Are Deliberately Targeting Journalists During George Floyd Protests.

Sursa: CNN

Csilla Seprodi

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts