Spectacol dedicat lui Mihai Eminescu la Cinema Mărăști

Din oraş Eveniment

Un spectacol dedicat marelui poet român Mihai Eminescu, intitulat sugestiv “Eminesciana”, va avea loc astăzi, începând cu ora 18.00, la Cinematograful Mărăşti. Evenimentul este organizat de Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda”, instituţie de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj.

În cadrul spectacolului va avea loc un recital deosebit de poezie, pian, vioară, muzică clasică şi corală realizat de cursanţii şcolii de la clasele de canto muzică clasică, instrumente şi  teatru coordonaţi de experţii: Lavinia Bocu, Adina Ungur , Miclea Doina, Tunde Lacko, Loredana Deiac Horaţiu Ruşti şi Ştefan Ioanovici.

Spectacolul va fi susținut cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la nașterea celui mai mare poet român.

Mihai Eminescu s-a născut la data de 15 ianuarie 1850 în satul Ipotești. El este al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de țărani români din nordul Moldovei, și al Ralucăi Eminovici, născută Jurașcu, fiică de stolnic din Joldești.

Copilăria a petrecut-o la Botoșani și Ipotești, în casa părintească și prin împrejurimi, într-o totală libertate de mișcare și de contact cu oamenii și cu natura, stare evocată cu adâncă nostalgie în poezia de mai târziu.

 Eminescu a fost diagnosticat cu “alienaţie mintală”, urmând tratamentul aplicat la vremea aceea pentru această boală, şi anume injecţiile cu mercur, conform historia.ro.A înnebunit brusc la vârsta de 33 de ani, și s-a stins din viață câțiva ani mai târziu într-un ospiciu , suferind de sifilis, potrivit aceleiași surse.

 ________________

Alexandra Blaga

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts