Scriitorul Sergiu Botezatu și-a lansat cartea de poezie la Cluj-Napoca

Din oraş

Lansarea de carte a scriitorului basarabean Sergiu Botezatu a avut loc miercuri, 11 iulie, în sala colecțiilor speciale a Bibliotecii Județene „Octavian Goga”. Aceasta este intitulată „Lumina unei priviri” și cuprinde poezii compuse de către Sergiu Botezatu, care sunt ilustrate de lucrările artistei Gutierei Prodan.

La eveniment au fost prezenți atât scriitori clujeni, precum Ioan Ciorca, care a făcut și prezentarea cărții, cât și pasionați de literatură. Lansarea a început prin prezentarea sălii de colecții speciale, fiind moderată de jurnalistul Claudiu Pădurean. Despre poezia și cartea poetului, scriitorul Ioan Ciorca a declarat:  „Este o carte deosebită, zic eu, pe care am citit-o repede dar nu pe fugă. Acest volum m-a surprins, în care versurile sunt însoțite de ilustrațiile florale ale Gutierei Prodan.”

Sergiu Botezatu a mărturisit cum a ajuns să scrie această carte și să o ilustreze cu lucrările Gutierei Prodan: „Eram la o emisiune televizată moderată de doamna Gutiera Prodan, iar după program dumneai m-a invitat în birou unde am văzut picturile. Când am văzut acele picturi, am zis: Doamna Gutiera, trebuie să creăm o carte” , a acceptat, iar picturile din această carte sunt inspirate din poeziile mele.” Acesta a mai scris o carte, „La un pas de sine” care a fost lansată în anul 2016, și care reprezintă tot o legătură între poezie și pictură.

Maestrul Dorel Vișan, prezent la ceremonia de lansare, a spus:  „Am deschis această carte în trei locuri, unde am găsit trei idei, ceea ce mă îndeamnă să o citesc.”

Cartea cuprinde poezii dedicate luminii, dar și cu o importanță semnificativă a centenarului, cu o poezie intitulată Tricolor și ilustrată de o pictură a Gutierei Prodan cu tricolorul Republicii Moldova. Sergiu Botezatu a spus despre propria creație: „Lumina unei priviri, este o carte dedicată luminii pe care o emanăm fiecare din noi. Lumina acelor micuți, care este dată de inocența vârstei, lumina generoasă a celor maturi, care este alimentată de energia unei vieți împlinite, sau lumina blajină a celor mai în vârstă care este generată de înțelepciunea vieții. Nu a fost lansată întâmplător în anul centenarului, este și o poezie cu titlul Tricolor, și este ilustrată de un tricolor cu multă primăvară pictat de doamna Gutiera Prodan.”

Scriitorul Sergiu Botezatu este din Chișinău și este vicepreședintele Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova și membru al Societății Scriitorilor din Basarabia. Acesta a mai scris trei cărți: „Ce e bine și ce-i rău”, pentru cei mici, „Plimbări prin lumină” compilație între poezia lirică, filozofică și patriotică, și „La un pas de sine”, carte care este un dialog între poezie și pictură, care au fost lansate în anul 2016 la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița.

– Miruna Aruxandei / Sursa fotografiei: Miruna Aruxandei

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts