Reportaj | Cum e să fii jurnalist?

Cultură Educaţie

Ai fost pe teren. Ai luat legătura cu oameni, cu mulți oameni. Te-ai lovit de răspunsuri seci, de persoane care fugeau de tine când te vedeau cu un microfon sau cameră în mână sau ai văzut oameni deschiși, gata să răspundă la orice întrebare. Și asta poate că nu e tot. A fi jurnalist presupune o și mai multă muncă, o și mai mare pasiune, un și mai mare efort. Acest lucru ne-o arată oamenii care și-au dorit cu adevărat o carieră în jurnalism și au obținut acest statut.

Conferinta-Cosmin-Stan-6

Jurnalistul Cosmin Stan și-a început cariera de jurnalist imediat după ce a terminat liceul. A debutat ca reporter la Centrul Informațional Telegraf TV Neptun Constanța. În 2008 a devenit prezentator de știri la instituții de presă naționale, precum ProTV sau Realitatea TV. În prezent face parte din echipa Focus de la Prima TV, unde prezintă știrile alături de Magda Vasiliu.

De asemenea, în anul 2008 a avut parte de o mare realizare profesională, când a câștigat premiul internațional EMMY FOR NEWS, alături de echipa știrilor ProTV, care au realizat reportaje din campania „Tu știi ce mai face copilul tău?”.

 Cu ocazia unei vizite de anul trecut din 24 aprilie, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, jurnalistul Cosmin Stan a declarat că pentru a avea o astfel de meserie este nevoie de multă pasiune și sacrificiu.

Meseria asta o faci doar dacă îţi place cu adevărat. Dacă nu eşti dispus să faci niciun sacrificiu, dacă nu vrei să renunţi, în primul rând, la viaţa personală, mai gândiţi-vă dacă vreţi să deveniţi jurnalişti.

El a vrut să amintească faptul că orice este posibil, la fel cum se întâmplă și în jurnalism. Totodată, a povestit studenților de la Jurnalism cum a evoluat în cariera lui și care au fost obstacolele pe care a trebuit să le depășească.

Această meserie necesită tot timpul de care dispui. Jurnalist ești non-stop. Nu poți să ai program de birou de 8 ore pentru că evenimentele nu te întreabă și nici nu te așteaptă niciodată. Dacă ești dispus să îi acorzi tot timpul necesar, atunci această meserie te va alege ea pe tine.

Întrebarea e evidentă. Câți dintre jurnaliști au ales jurnalismul? Dar jurnalismul pe care dintre jurnaliști i-a ales? Poate nu e un răspuns cert. Și nici întrebarea nu e pentru toți. Sunt și oameni hotărâți care prin muncă pot ajunge acolo unde și-au propus. Nu ne trebuie un exemplu. Exemplu putem fi chiar noi. Atâta timp cât avem o responsabilitate pentru un lucru bine făcut, avem curiozitatea și reportofonul la noi, putem ajunge în locuri în care nu toți oamenii pot să meargă, dar toți oamenii pot să afle. Cum? Prin munca de jurnalism.

– Victoria Nicoleta Algeorge / Fotografie: Alexandra Onița

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts