Protestele din România văzute în presa internaţională

Eveniment Internaţional

Principalele agenţii de ştiri din presa internaţională comentează manifestaţiile din România, descriind situaţia de la noi din ţară ca fiind una  „sensibilă”.

Protestele au început în ţară joi, în sprijinul unui oficial care a demisionat din Ministerul Sănătăţii, după ce a criticat un proiect controversat de reformă a sistemului sanitar. Guvernul a retras proiectul vineri, dar acest lucru nu i-a calmat pe manifestanţi, care au ieşit din nou în stradă pentru a exprima nemulţumirea generală faţă de reducerea cheltuielilor şi nivelul de trai, precizează agenţia Reuters.

Agence France Press AFP/Franţa relatează că mai multe sute de români au manifestat la Bucureşti pentru a cere demisia preşedintelui Traian Băsescu, considerat responsabil de scăderea nivelului de trai în urma unor severe măsuri de austeritate adoptate începând din 2010. În afară de protestele cu accente violente de la Bucureşti, ,,sute de persoane au manifestat şi în alte oraşe ale ţării pentru a exprima opoziţia faţă de proiectul reformei sănătăţii”, notează Agenţia France-Presse.

Totodată agenţia China Nouă precizează că aceste proteste sunt cele mai serioase de când preşedintele Traian Băsescu a venit la putere, din 2004, şi au fost rezultatul unei frustrări acumulate de tăierea salariilor bugetare, reducerea beneficiilor, taxe crescute, şi corupţia generalizată.

Un alt motiv precizat de agenţia germană DPA, este furia protestatarilor care au afirmat de asemenea că sunt nemulţumiţi de comportamentul tot mai autoritar al preşedintelui.

Postul de televiziune BBC informează că, în aceste condiţii, alianţa partidelor de opoziţie a cerut alegeri anticipate. În acelaşi timp, postul de televiziune iranian Press TV relatează că demonstranţii au scandat sloganuri împotriva preşedintelui Traian Băsescu, cerându-i demisia.

_______________

Andrada Ţăgşorean

Georgiana Drăgan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts