Update Audio şi Foto: Protestele angajaţilor de la Finanţe se extind

Administraţie Economie

Angajaţii de la Ministerul de Finanţe şi de la Administraţiile Financiare din aproape toată ţara continuă protestul spontan început ieri.

La Ministerul de Finanţe, mai mulţi angajaţi au rămas în instituţie şi au protestat pe tot parcursul nopţii.

Oamenii se plâng că nu şi-au mai primit stimulentele de două luni, astfel că veniturile le-au fost reduse drastic.

La Cluj, aproximativ 200 de persoane se află în curtea Directiei Finanţelor Cluj, iar ghişeele au fost închise.

Proteste similare se mai desfăşoară în Cluj la Casa de pensii, Inspectorarul Teritorial de Muncă (ITM), Agentia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

“Oamenii s-au purezentat la ora 8.00 la serviciu şi la ora 8.30 au ieşit în curte, că nu mai lucrează, pentru că nu vor să primească pomeni de la ANAF. Gândiţi-vă că noi nu cerem pomeni, şi nimeni nu ne-a dat de pomană nimic, ne cerem drepturile legale şi drepturile care nu ne-au fost date.”, ne-a declarat Ilie Rostogol, liderul sindicatului Sed Lex Cluj.

Protestatarii afişează pancarde cu mesaje precum “Nu vă mai bateţi joc de noi” şi “vrem respect”.

“Oamenii sunt hotărâţi să continue, nu pot să vă spun până când,  pentru că nu este ceva orgranizat. De abia acum încercăm să facem cererile de suspendare conform legii 188/99 conform statutului funcţionarilor publici. Apoi vom face probabil o grevă pe perioadă nedeterminată.”, a adăugat Ilie Rostogol.

[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2010/10/ilei-rostogol.mp3]

Update: Protestele s-au extins în 21 de judeţe

Update 1: Ilie Rostogol a declarat că 47% dintre angajaţii Directiei Finanţelor Cluj primesc sub 700 de lei salariu net. Cel mai mare salariu net din instituţie este primit de unul dintre directori şi are o valoare de 1600 lei.

Update 2: Angajaţii din sistemul de apărare din Cluj, Jandarmerie, Universităţi, Casa de Sănătate nu şi-au primit salariile din cauza grevei din Finanţe, susţine Ilie Rostogol.

Update 3: În urma discuţiilor dintre Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu şi sindicalişti, aceştia din urmă au obţinut deblocarea sumelor aferente stimulentelor pentru luna august şi septembrie, dar şi situarea Ministerului de Finanţe pe locul III în grila de salarizare unitară ca şi importanţă, asigurarea protecţiei juridice din partea ministerului pentru angajaţii care lucrează în zona evaziunii fiscale, a contrabandei, a activităţilor periculoase.

[imagebrowser id=57]

____________

Delia Marinescu

Mara Rusu

Foto: Bogdan Tincu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts