Propunere PE: Centre pentru mamele singure

Social UE

Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să ofere sprijin mamelor singure și copiilor acestora prin înfiinţarea unor „centre de tip familial”, se arată în rezoluția de ieri a Parlamentului European.

Numărul mamelor singure care au nevoie de cazare temporară, consiliere și educație este în creștere în toate ţările dezvoltate şi industrializate ca urmare a divorțurilor.

„Raportul este plin de iniţiative excelente şi noi obiective pe care Uniunea Europeană ar trebui să le stabilească, deoarece această problemă va deveni una majoră și va constitui una dintre prioritățile Europei, având în vedere că numărul mamelor singure este în creştere.”, a declarat raportorul Barbara Matera (PPE, IT) în timpul dezbaterii de luni.
Rezoluţia solicită reduceri fiscale pentru familiile mono-parentale şi alte stimulente pentru instituțiile care angajează sau furnizează servicii acestor familii.
Deputații europeni subliniază importanța educației și informării femeilor despre drepturile sexuale şi reproductive cu scopul de a reduce numărul de sarcini nedorite.

De asemenea, tinerele gravide ar trebui să aibă posibilitatea de a continua studiile pentru a obține locuri de muncă, sărăcia și lipsa de educație fiind cele mai acute probleme cu care se confruntă mamele singure din întreaga Europă.

Rezoluţia PE solicită înființarea unor cursuri de formare pentru creşterea copilului care să le pregătească pe viitoarele mame singure fără venituri. Parlamentul mai cere Fondului Social European şi statelor membre să susțină accesul la formare profesională pentru femeile necăsătorite, văduve sau divorțate prin burse speciale.
___________

Ana Giol

Foto: cnn.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts