Intrarea României în Schengen este o chestiune de simplă echitate

UE

 Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat marți că România a îndeplinit toate criteriile necesare, iar intrarea României este o simplă chestiune de echitate.

În cadrul întâlniri care a avut loc marți la Bruxelles, Președintele CE, Jose Manuel Barroso, a discutat și despre aderarea României la Spațiul Schengen. România este pregătită și a îndeplinit toate condițiile pentru a intra în spațiul Schengen, susține acesta.

Comisia Europeană a transmis că susține obiectivul românilor de a călători liber. De asemenea Comisia Europeană încearcă să depășească toate obstacolele politice care rămân în calea acestui proces.

O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost amânată, în 21 septembrie. Preşedinţia poloneză a susţinut adoptarea unei decizii pozitive dar poziţia inflexibilă a Olandei a dus la nesupunerea chestiunii la vot. Astfel s-a evitat practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat că Olanda nu şi-a respectat decizia cu privire la accesul României şi Bulgariei în Schengen. Dacă nu se va găsi o soluţie de compromis, președintele Consiliului European Herman van Rompuy va pune pe ordinea de zi subiectul accesului în Schengen al celor două ţări.

_________

Oana Alexa

Foto: ec.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts