Povestea balurilor de Crăciun care se organizează la sat

Cultură

stirebal2

La jumătatea distanței dintre Cluj-Napoca și Oradea se află două localități unde tradiția de Crăciun e sfântă și e păstrată din moși-strămoși.

Este vorba despre localitățile Bucea și Negreni, sate în care feciorii neînsurați se adună pentru a merge la colindat, pe un traseu bine stabilit, din cele mai vechi timpuri. Se pornește în data de 24 decembrie după-masa, iar la ultima casă se va ajunge abia în data de 25 decembrie, colindătorii mergând din casă în casă, fără întrerupere, mai bine de 24 de ore.

Deși colindatul se termină, nu se stă la odihnă pentru că fiii satului organizează pe 26 și 27 decembrie balul de Crăciun, bal la care participă numeroși artişti.

Cele două localităţi se întrec în a face cel mai frumos bal pentru a-i răsplăti pe consătenii care i-au primit în casele lor, astfel că, în această zonă, vin să petreacă nu numai alți săteni, ci și oamenii din Cluj sau Oradea.

În acest an, feciorii din Bucea îl vor aduce pe Călin Crișan pentru a cânta la bal, iar colindătorii din Negreni o au ca invitată pe Simona Costin, însoțită de întreaga sa formaţie.

Una dintre sumele vehiculate pentru artiști este de 17 000 RON, sumă care arată că feciorii investesc fiecare bănuț căpătat de la săteni pentru a organiza două seri de bal cât mai frumoase.

stire bal1

Cosmin Criste / Surse foto: Centrul Turistic Negreni și Raul Criste

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts