Partidul grec de stânga denunţă acordul UE-FMI

Internaţional

Liderul partidului de stânga, Syriza, al doilea partid grec după alegerile de duminică potrivit unui exit-poll, a chemat la formarea unui „guvern de stânga” pentru a evidenţia nemulţumirile cu privire la acordurile încheiate de Atena cu UE şi FMI şi austeritatea pe care o impun.

Alegerile legislative de duminică au privat de orice “legitimitate memorandumul” de acord ce prevede austeritatea în schimbul împrumuturilor internaţionale. Acestea se ridică la un total de 240 de miliarde de euro şi sunt destinate să salveze ţara de la faliment, a declarat Alexis Tsipras.

“Programul nostru este un guvern de stânga ce anulează memorandumul…Vom face totul pentru ca ţara să aibă un guvern ce denunţă acordul de împrumut”, a insistat el, potrivit AFP.

Partidul său este creditat cu 47 de locuri în parlamentul ce cuprinde 300, potrivit unui sondaj dat publicităţii după alegerile legislative de duminică.

Conservatorul Antonis Samaras şi socialistul Evangelos Venizelos şi-au primit pedeapsa la urne pentru că au susţinut austeritatea, iar coaliţia menită să garanteze menţinerea ţării în zona euro, pentru care au militat liderii celor două partide guvernamentale care şi-au încheiat mandatul, este lipsită de orice speranţă de majoritate.

________________

Mihaela Claudia Girigan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts