Alegerile din Franța și Grecia au dus la scăderea burselor mondiale și a prețului petrolului

Economie

După ce politicienii aflați la putere în Franța și Grecia au pierdut alegerile desfășurate duminică, bursele, petrolul și alte active riscante au scăzut luni, stârnind temeri că ar putea fi afectat consensul politic necesar pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.

Rezultatele alegerilor din cele două ţări ameninţă consensul politic care a menţinut uniunea monetară europeană intactă pe parcursul celor doi ani de criză, dar creşte şi presiunea asupra Germaniei pentru o abordare orientată mai mult spre creştere economică. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate de acţiunile din domeniile puternic influenţate de evoluţia economică, cum este cel tehnologic.

Indicele MSCI pentru regiunea Asia-Pacific, fără Japonia, a scăzut cu 2,3%, la minimul ultimelor trei luni. Pe bursa din Japonia, indicele Nikkei a pierdut 2,8%, din cauza temerilor cauzate de rezultatele alegerilor din Franța și Grecia. Probabil, bursele europene vor deschide, în scădere, contractele futures indicând un declin de peste 2%, potrivit Reuters. Contractele futures pentru bursa din Statele Unite au coborât cu 1%.

“Există temeri uriaşe că viitorul guvern al Greciei va anula măsurile de austeritate, situaţie care va duce la un faliment dezordonat. Nesiguranţa a determinat vânzarea de active riscante”, a declarat Ben Le Brun, analist la OptionsXpress Australia, conform Mediafax.

Surse din domeniu au afirmat că impactul în urma rezultatului alegerilor din Grecia asupra piețelor financiare este mai mare decât al celor din Franța.

“Problema este că în Grecia rezultatul creşte foarte mult nivelul incertitudinilor, deoarece nu este clar cine va forma guvernul, cât de mult va rezista, care va fi atitudinea faţă de actualele acorduri”, a afirmat Richard Yetsenga, analist la ANZ Research, conform Mediafax.

Francois Hollande a câștigat alegerile prezidențiale în Franța, în fața actualului președinte Nicolas Sarkozy, care a jucat un rol important în structurarea măsurilor de răspuns la criza din zona euro.

În contractele futures pe piaţa americană, prețul petrolului a scăzut cu peste 3 dolari, la 97,04 dolari, în timp ce petrolul Brent a coborât cu peste 2,5 dolari, la 112,42 dolari.

________________________

Mădălina Lavinia Vîtcă

Foto: antena3.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts