Parlamenul European va avea 18 noi eurodeputați

UE

Numărul eurodeputaților din Parlamentul European va crește, urmȃnd ca 18 noi eurodeputați să își preia mandatul.

Tratatul de la Lisabona ce a intrat în vigoare după alegerile din iunie 2009 duce la creșterea numărului de deputați de la 736 la 751. Dintre statele care au eurodeputați prezenți în Parlamentul European, Germania este singura care pierde locuri. Deputații germani aleși în 2009 își păstrează locul până la sfârșitul mandatului, iar diminuarea numărului nu se va întâmpla însă înainte de alegerile din 2014. Ca urmare, numărul eurodeputaților va crește la 754.

Ȋn prezent numărul cel mai mare de eurodeputați ce vor intra în Parlamentul European este deținut de Partidul Popular European (Creștin Democrat), fiind urmat de Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților. De asemenea alte grupuri parlamentare a căror deputați vor prelua mandatul sunt Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Alianța Liberă Europeană, Conservatorii și Reformiștii Europeni, Stȃnga Unită Europeană dar și Europa Libertății și Democrației.

Cei 18 eurodeputați vin din țări precum Polonia, Bulgaria, Slovenia, Spania, Franța, Letonia, Italia, Malta, Suedia, Austria, Regatul Unit sau Olanda.

Ţara noastră are în acest moment un număr de 33 de eurodeputați la Bruxelles.

________

Oana Alexa

Foto: arhivă UBB Radio

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts