Muzeul de Artă din Cluj găzduiește, timp de o lună, expoziția Thomas Ditroi

Cultură Din oraş

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a organizat în perioada 23 aprilie-19 mai expoziția Thomas Ditroi, vernisajul a avut loc marți, 23 aprilie. Această expoziție nu este numai oprezentare a creațiilor artistului Ditroi Thomas, ci și o recuperare a memoriei unui artist, care deși s-a format în Cluj, din cauza regimului represiv a decis să părăsească România. Lucrările de pictură, desen și sculptură prezentate în cadrul expoziției reprezintă esența și coloana moștenirii sale lăsate generațiilor următoare.

Principala ramură pe care a studiat-o artistul la universitate a fost sculptura.Intensa sa activitate din perioada respectivă a inclus multe expoziții personale și de grup.Dorința de a avea un stil mai personal l-a făcut pe Thomas Ditroi să se oprească din sculptat pentru o vreme și de a nu mai participa la alte expoziții. Acesta s-a dedicat unei căutări artistice, care a putut fi posibilă doar prin ruperea de mainstream-ul din jurul său și deconectarea de la acesta.

Expoziția cuprinde lucrările din seria Scoica, iar realizarea lor a durat mai bine de 10 ani, între anii 1991 și 2002.
Această expoziție  reprezintă o experiența unică pentru artist și este   concretizată  într-o serie de 23 de picturi de mari dimensiuni.
Thomas Ditroi și-a dedicat viața artei, așa cum a făcut-o  și tatăl sau, Erwin Ditroi care a fost primul director al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

– Material realizat de Berdar Denisia

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts