Metropolis vine în premiera mondială la TIFF, în această seară

Eveniment UBB Radio

După Hong Kong, „Metropolis” vine diseară în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF),  acompaniat de muzica artistului Antonio Bras. Muzicianul va susţine un concert live în timpul proiecţiei cinematografice.

„Metropolis” este un film cu o istorie controversată. Deşi s-a investit foarte mult în el, SF-ul s-a dovedit a fi prea îndrăzneţ pentru publicul anilor 1926. Astfel, producţia s-a materializat într-un eşec comercial şi a adus falimentul firmei.

În speranţa că o durată mai scurtă a filmului va aduce şi un public mai larg, cele 210 minute au fost reduse în repetate rânduri, până când s-a pierdut sensul poveştii.

Timp de 83 de ani, secvenţele tăiate erau considerate pierdute. Astfel, filmul s-a aflat într-o reconstrucţie continuă şi foarte greoaie realizată pe baza scenariului, a partiturii muzicale şi a unor scene tăiate.

În iunie 2008, a fost găsită o copie integrală a filmului, la Museo del Cine din Buenos Aires. Abia după opt decenii, cel mai cunoscut film mut expresionist, revine în varianta completă pe ecrane.

Antonio Bras, de 20 de ani cu gândul la „Metropolis”

„Metropolis” are nevoie de actualizare permanentă. Astfel a gândit Antonio Gras în momentul în care a hotărât să adapteze un film al începutului secolului XX la ceea ce aşteaptă publicul secolului XXI.

Artistul a văzut filmul la începutul anilor ‘90, când acesta era proiectat pe la petrecerile tinerilor, dar în varianta tăiată, fără înţeles. Gras vorbeşte despre o primă versiune a soundtrackului abia în 2000, dar nu era mulţumit de ultimele 30 de minute ale compoziţiei.

Din cauza cancerului, el a reluat proiectul abia în 2007, iar în 2008, când a apărut varianta completă, el îşi imaginease atât de bine secvenţele lipsă, încât i-a fost uşor să creeze un întreg compoziţional.

Întrebat de ce a ales Clujul şi nu un oraş din Germania pentru acest eveniment, Antonio Gras a spus că îi place mult Clujul, iar colaborarea dintre el şi Institutul Cultural German de aici a fost mult mai reuşită decât cu cei din Germania.

Publicul este invitat să vină la Cinema Republica de la ora 20:00, pentru unul dintre cele mai aşteptate filme de la TIFF 2010.

__________

Oana Moisil

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts