TIFF a reunit o mie cinci sute de cinefili în Piaţa Unirii

Eveniment UBB Radio

Festivalul de Film Transilvania (TIFF), cel mai mare festival de film din România, s-a deschis aseară în aplauzele a peste 1500 de oameni.

Aceştia, plus cei care au stat pe perioada întregii festivităţi dincolo de gard, la geamuri sau pe trotuarele paralele, au aflat că bugetul TIFF-ului este întotdeauna nesigur, că Primăria a participat doar cu 400 000 de lei din totalul de aproape un milion de euro investiţi, că festivalul încă nu are, după 8 ediţii, o locaţie constantă în Cluj şi că e nevoie de discuţii hilare pe tema spaţiului oferit şi, ca o concluzie, clujenii au aflat că ar putea fi gazda unui TIFF european de mare valoare, dacă s-ar implica, atât cât ar trebui, şi ceilalţi. Astfel a sunat discursul lui Tudor Giurgiu, directorul festivalului, pentru toţi cei care înteleg de cât suflet e nevoie să se pună într-un astfel de festival, în contextul în care banii lipsesc.

„Dacă vroiam să fim celebri, ne făceam politicieni”

Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, vorbeşte despre faptul că nu dorinţa de a fi faimoşi fac TIFF-ul să existe, ci pasiunea faţă de arta cinematografică.

Nici filmul care a deschis oficial cea de-a IX-a ediţie nu este departe de crezul organizatorilor. „Am ales Soul Kitchen nu doar pentru că este un tribut adus muzicii soul, ci este un tribut adus tuturor celor care pun suflet în ceea ce fac”, a declarat Mihai Chirilov.

Filmul lui Faith Akin a cucerit publicul, care a aşteptat cu sufletul la gură să afle cum se termină povestea lui Zinos Kazantsakis. Regizorul este o prezenţă constantă în proiecţiile Festivalului Internaţional de Film Transilvania, întrucât a avut filme la toate celelalte ediţii de până acum.

Ropote de aplauze pentru Jean Constantin şi Ron Holloway

Nimeni nu şi-a ascuns emoţiile când pe ecranul din Piaţa Unirii au fost proiectate secvenţe cu rolurile regretatului Jean Constantin. O mie cinci sute de oameni au aplaudat în semn de mulţumire pentru ceea ce a însemnat acesta în cinematografia românească.

De asemenea, publicul a avut parte de o a doua proiecţie emoţionantă, în memoria unuia dintre cei mai buni critici de film din Europa, Ron Holloway, „prieten drag al festivalului”, după cum spune Tudor Giurgiu.

O surpriză pentru public a fost şi preview-ul de zece minute al proiecţiei-eveniment „Dracula”, acompaniat live de chitaristul american Gary Lucas.

Aşadar, TIFF a început cu mărturisiri, emoţii şi 1500 de cinefili. Rămâne să ne gândim la întrebarea pe care Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, a lansat-o clujenilor: „Vreţi să rămânem în provincie sau mergem în Liga Campionilor?”

________

Oana Moisil

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts