Jim Sumkay la Cluj cu expoziţia de fotografie “Motus”

Din oraş

Expoziţia de fotografie “Motus” a artistului Jim Sumkay a avut loc pe 29 aprilie la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, unde belgianul şi-a expus cateva fotografii făcute zi de zit timp de 7 ani. 

Expoziţia “Motus” cuprinde o selecţie de fotografii care se bazează pe raportul dintre cuvânt şi imagine. Artistul „captează” imaginea publică a diferitelor persoane în primul rând pentru a le-o restitui fără întârziere, amestecul dintre individual şi colectiv fiind reinterpretat prin fotografia lui Jim Sumkay pentru a deveni un „bun” de utilitate publică.

 La eveniment au fost prezenţi doamna Laurence Capelle, şef de departament, Europa Centrală şi Orientală din cadrul „Wallonie-Bruxelles Internaţional” , doamna Rodica Pop, director C.E.L.B.L.F., Universitatea „Babeş-Bolyai” şi domnul Dan Breaz, critic şi istoric de artă, curatorul expoziţieiei.

Jim Sumkay s-a născut la Liège, în 1954 şi se remarcă printr-o creaţie relevantă în contextul artei contemporane internaţionale. Lucrările sale de fotoreporter îl înscriu printre cei mai expresivi fotografi umanişti, care surprind ritmul alert al vieţii cotidiene din imediata lor apropiere. Astfel, expoziţia de fotografii “Motus” relevă calităţile unui artist mereu disponibil şi perseverent. Sumkay are o evidentă afinitate pentru genul „street photography” si a caracterizat creaţia lui astfel:

„Sunt pur şi simplu deschis la ceea ce viata îmi aduce dinainte. Însă pentru asta, trebuie, desigur, să te plimbi. La început prin Liège, acum, aproape peste tot. Unii oameni îmi spun că privesc oraşul cu alţi ochi după ce mi-au văzut fotografiile, însă nu asta intenţionez să fac. (…)

Cuvintele m-au fascinat dintotdeauna, fără să ştiu de ce. Îmi plac cuvintele oraşului: le găseşti peste tot. În fotografiile mele nu există convenţii sau trucaje. Evenimentul amuzant e acolo, în faţa mea, eu doar îl captez. Atâta tot.”

Georges Vercheval, fondatorul Muzeului de Fotografie al Comunității Franceze, în Charleroi,  l-a caracterizat pe artist  ca pe cel mai cunoscut dintre fotografii care vor să rămână anonimi şi anume prin aparenta obiectivitate a atitudinii lui Jim Sumkay faţă de subiectele abordate.

Evenimentul expoziţional se înscrie în seria manifestărilor care celebrează douăzeci şi cinci de ani de la înfiinţarea Centrului de Studii Literare Belgiene de Limba Franceză, care îşi desfăşoară activitatea sub patronajul Academiei Regale de Limba şi Literatură Franceză din Belgia, în cadrul Facultăţii de Litere, a Universităţii Babeş-Bolyai.

Expoziţia a fost oraganizată de Centrul de Studii Literare Belgiene de Limba Franceză (C.E.L.B.L.F.) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi cu Wallonie-Bruxelles Internaţional şi va dura pâna pe data de 17 mai.

Ana Cașu / Sursa fotografiilor: Ana Cașu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts