INTERVIU: Florin Ghioca- Povestea războiului din Afganistan prezentată la Cluj

Din oraş Eveniment

Vineri seara a avut loc la Cluj evenimentul “Război în imagini”. Cu această ocazie, fotoreporterul Florin Ghioca a prezentat publicului clujean o serie de fotografii de război realizate de aceasta în Afganistan.

Fotoreporterul şi-a început cariera jurnalistică la 13 ani şi de atunci a dus numele României în mai multe colţuri ale lumii, fotografiile sale apărând în mai multe publicaţii importante din SUA, Grecia, Finlanda, Franţa, Marea Britanie, Afganistan, dar şi din Romania.

Din 2007 şi până în ianuarie 2011 a participat la 5 media trip-uri în Afganistan şi a arătat lumii multiple feţe ale războiului.

 

Georgiana Hinoveanu: Cum a început povestea plecărilor tale în Afganistan?

Florin Ghioca: S-a întamplat prin 2006, pe când eram jurnalist acreditat la sediul ONU, New York, când am întâlnit nişte cadre militare care mi-au propus să particip la misiuni NATO. Atunci am crezut că este vorba destre o vizită la Brusseles, sau ceva de genul ăsta, şi am acceptat, am aplicat pentru misiune NATO şi ulterior am fost înştiinţat că s-a aprobat cererea şi că plec în Afganistan în două săptămâni. M-a luat pe nepregătite, nici nu ştiam unde este Afganistanul pe hartă dar m-am pregătit cum am putut, mi-am cumpărat cască şi vestă antiglonţ şi am stat o lună acolo. Eram aşa de fascinat şi şocat de ce mi se întâmplă încât nu m-am putut concentra pe fotografii şi nu am reuşit să fac atunci fotografiile pe care le-aş fi vrut.

 

G. H.: Ce te-a determinat să continui să mergi în zone de conflict?

Florin Ghioca: Când mi-am exprimat, într-unul dintre mailuri, regretul de care vorbem mai sus, NATO a hotărât să mai merg odată ca să fac fotografiile pe care le vreau pentru că primele le-a plăcut foarte mult şi le-au pus inclusiv pe site-ul lor.

A treia plecare a fost cu MAPN (Ministerul Afacerilor Externe) în timpul pregătirii summitului de la Bucureşti. Atunci am stat 8 zile împreună cu alţi jurnalişti români.

Următoarea plecare a fost, practic, pe cont propriu, cu sprijinul MAPN şi am făcut campania umanitară pentru copii afgani. Am încercat să le răspund la ce mi-au oferit ei atunci când i-am fotografiat şi înseamnă foarte mult pentru mine!

 

G. H.: A fost o anumită experienţă din Afganistan care să te fi marcat în mod deosebit?

Florin Ghioca: Toate experienţele de acolo te marchează într-un fel sau altul! Sunt multe care m-au marcat acolo: că elicopterul în care eram a fost atacat, să vad copii ţinând copii în braţe, practic erau mame atât de tinere încât nu-ţi venea să crezi, m-a marcat sărăcia, m-au marcat bolile, m-au marcat oamenii de acolo şi modul în care trăiesc, inclusiv un şef de poliţie care avea o farfurie plină cu ceapă, adică asta era tot ce mânca el: ceapă şi pâine. Sunt multe care m-au marcat acolo, aş putea vorbi despre ele timp de o lună. Copii care se joacă prin cimitir, infecţia de pe faţa lor, felul în care se ascundeau  femeile când  treceam pe lângă ele, gălăgia din Kandahar şi Kabul, sunt multe!

 

G. H.: Te-ai gândit să scrii o carte în care să prezinţi aceste experienţe din Afganistan?

Florin Ghioca: O să apară în toamna asta un album foto care va avea şi text, fireşte, care va conţine şi un DVD cu două filme documentare pe care le-am realizat acolo. Se va numi “Război şi pace în Afganistan”. În mare parte cartea este aproape gata, trebuie să vedem cu ce editură o să fie scoasă, urmând ca la sfârşitul lui septembrie să fie lansată în mai multe oraşe din ţară şi în afara ei.

 

G. H.: Au fost momente în care te-ai gândit să renunţi la lucra în Afganistan?

Florin Ghioca: Da! Tot timpul te gândeşti: ”băi, nu ar trebui să renunţ? De ce mă mai duc?” Nu am renunţat pentru că ţin la a-mi face meseria. Nu puteam să mă opresc la mijloc de drum! Nu puteam să zic după prima săptămână de misiune “nu! Ştiţi ce?! Eu plec acasă! Nu mai pot!”, asta e şi din orgoliu dar e meseria mea! Nu m-a obligat nimeni să o fac. Eu am ales să mă duc acolo! Acum m-aş duce oricând în Afganistan. Mă tem de ce mi s-ar putea întâmpla acolo, dar mă duc! O să am două plecări anul ăsta acolo.

 

G. H.: Care este scopul acestei colaborări la Cluj cu Foto Sharp şi Camera Obscură?

Florin Ghioca: Scopul este de a aduce cât mai mulţi oameni în jurul ideii de fotografie. Văd că  e un public tot mai interesat, dovada este că am stat în această întâlnire patru ore şi nu s-a mişcat nimeni de acolo. Nu mă aşteptam să fie aşa de mulţi oameni! Mi-a plăcut foarte mult!

 

G. H.: Care sunt planurile tale de viitor?

Florin Ghioca: Urmează să merg în Nigeria pentru copii de acolo care, din păcate, cad pradă unor excentrici religioşi. Proiectul meu va însemna o deplasare în care voi realiza un film documentar care să atragă atenţia asupra problemelor de acolo. Mai este proiectul din toamnă, care este cel mai mare proiect de genul ăsta organizat pănă acum care presupune album, carte, DVD şi expoziţie, iar peste trei săptămâni o să revin la Cluj.

[imagebrowser id=148]

 

________________

Georgiana Hinoveanu

Foto: Mariana Andreş

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts