Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care interzice plantele etnobotanice

Sănătate UBB Radio

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care interzice plantele etnobotaniceGuvernul a interzis comercializarea a de 36 substanţe şi plante etnobotanice, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de astăzi.

Efectele produse de aceste substanţe, conform specialiştilor, sunt similare celor produse de substanţele psihotrope, având efecte directe asupra creierului uman. Acestea creează stări confuzionale constând în pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei, combinate cu efecte adverse precum puternice dureri puternice de cap, confuzie şi atacuri severe de panică.

“De asemenea, am propus, iar Guvernul a fost de acord, să instituim o dispoziţie tranzitorie în ceea ce priveşte stocurile deţinute la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, ele vor trebui distruse de către proprietari sau posesori în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare. Conform prevederilor legale, există laboratoare, societăţi autorizate pentru distrugerea acestora.”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit datelor Guverului primite de la unităţile de primiri-urgenţe de la nivelul întregii ţări, în 2009, s-au înregistrat peste 1.000 cazuri de persoane care au solicitat asistenţă după ce au consumat astfel de plante. “Potrivit unui raport al Inspectoratului General al Poliţiei Române, la începutul anului 2009, funcţionau 18 magazine care comercializau astfel de produse, la sfârşitul lunii august 2009 au fost identificate 121 magazine, ceea ce reprezintă o creştere de 672% în 6 luni, iar faţă de luna august 2009 numărul de magazine aproape că s-au triplat.”, informează purtatorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Mara Rusu

Foto: gov.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts