FOTO | Editorial | De 1 mai la mare

Dimineaţa Târziu

Când cineva întreabă de planurile de 1 mai, gândurile fiecarui român sunt direct pe plajă. Din an în an tradițiile de 1 mai ale românilor sunt aceleași.  Anul acesta pe litoral au fost așteptați peste 40 de mii de români.

«Totul este ocupat, ne pare rău» mi-a spus doamna de la ghișeu

«Nici măcar până la București?»

«Nimic».

În clipa aceea am crezut că nu mai ajung la minunata Constanța de 1 mai, dar în momentul când eram pregătitiă să mă întorc și să plec, doamna de la ghișeu mi-a zis «Avem două locuri la clasa întâi dacă doriți să le plătiți, până la București», nu am mai stat pe gânduri, am plătit biletele și am plecat să așteptăm trenul. Până la București era cum era, mai vedeai câte o persoană, două care nu au prins loc și stăteau în picioare pe holul trenului.

Dar ajungând în gara București Nord, îți dădeai seama că cifrele prevestite de oameni se justifică. Peroanele gării erau pline de tineri care erau gata de zilele pe malul mări, atât de mulți tineri încât nu puteai să îți tragi valiza fără să lovești pe cineva. Pe lângă aglomerația din gară, era și foarte cald afară. Simțeam cum îmi curge apa de pe mine în timp ce încercam să mă îndrept spre ghișee prin mulțimea avidă. Însă din nou, doamna de la ghișeu ne întâmpină cu o veste proastă «bilete spre Constanța nu mai sunt, decât de mâine dimineață».

Cu siguranță nu putem să așteptăm atâta, nu avem nici unde să dormim și vrem să vedem marea cât mai repede posibil. Ce facem? Se pare că va trebui să ne scuturăm puțin de bani și să ajungem acolo cu autobuzul. Dar, iată că după un drum lung și obositor am ajuns la destinație. Constanța ne-a așteptat cu o vreme mai rece ca în alte zone ale țării,  nu eram pregătite de vântul rece care bătea încontinuu și îți făcea pielea să se zbârlească. Ei bine, am zis că sigur se mai încălzește în zilele ce urmează, așa că liniștite am mers să ne cazăm și să mergem să vedem clădirea care reprezintă Constanța, și anume Cazinoul.

Cazinoul este o clădire istorică și una dintre principalele simboluri ale orașului, situat pe bulevardul Regina Elisabeta. Am ajuns acolo aproape seara, când apusul abia și-a început spectacolul, iar cerul a început să se pestrițeze în culori variate. Pe acest fundal, turiștii se plimbau și își petreceau seara lentă pe faleza din Constanța, unii își mai fac și poze, alții ascultă muzica clasică cântată de un bătrânel. În mijlocul acesta se află și renumitul Cazinou, care pe lângă portretul descris arată ca un palat părăsit, însă parcă prin magie își păstrează farmecul și frumosul în așa fel încât orice om care trece pe acolo să spună «Merită să fie simbolul orașului». Atmosfera din Constanța e ușoară și liniștită, perfectă pentru oamenii care vor o vacanță mai blândă.  «O experiență frumoasă alături de cei dragi. Vremea și marea au compensat aglomerația insuportabilă».

Însă ceea ce reprezintă distracția și tot «chefu» tinerilor, de 1 mai, se găsesc în stațiuni de lângă Constanța precum Mamaia și Vama Veche. Fiind Mamaia cea mai apropiată și stațiunea care suține cel mai mare festival de 1 mai, «Sunwaves», ne-am decis ca a doua zi o să ne-o petrecem acolo. În drum spre Mamaia, ne-am dat seama că nu suntem singurele care pentru prima dată o să participe la acest festival și mai mult de atât, o să vadă răsfățata plajă din Mamaia.

«E prima dată când vin aici, am mai fost cu părinți prin alte stațiuni, dar niciodată în Mamaia. Sper să mă distrez și să am norocul să întâlnesc cât mai multe vedete.» Spre plaja din Mamaia se îndreptau o grămadă de tinerii, atâr de mulți încât ochii nu apucau să se fixeze pe cineva anume, iar ținutele lor erau din ce în ce mai extravagante și colorate. Dacă te-ai fi uitat de sus era ca și cum curcubeul s-ar fi rupt în niște bulinuțe care se mișcă. Cu toți într-o direcție, spre festivalul «Sunwaves», unde din păcate nu am reușit să intăm, fiin biletele vândute din start. Dar am participat la un alt festival, și anume la un festival de mâncare numit «Festival du Bonheur». Este festivalul la care pășind pe porțile de la intrare, îți dai seama că te așteaptă ceva de-a dreptul delicios și de neuitat. Din start simți  arome precum carnea abia luată de pe grătar pentru burger, tot felul de sos-uri completate de arome mai ușoare, ciocolata pentru clătite și mirosul de dulciuri abia pregătite. Tinerii se plimbă de la un chioșc la altul, sunt nehotărâți, ochii le fug în toate direcțile, prea mare variațe de gustări pe care ar vrea să le încerce și parcă gata s-au decis, dar totuși se mai plimbă puțin, poate le place și altceva.

Te rupeai între un burger suculent și ceva inedit pentru gusturile tale. O grămadă de chioșcuri cu cele mai savuroase mâncări ale gastronomiei specializate, în mare parte, pe a  încerca ceva nou: arrosticini de berbecut, burger-uri cu ingrediente total diferite, paella spaniolă,  dar și dulciuri precum înghețata tailandeza, unde oamenii stau la rând o oră sub soarele încins numai ca să guste înghețata bine cunoscută pe rețelele sociale. Pe lângă delicatesuri, participanții la festivalul du Bonheur se bucură de o zonă amenajată pentru relaxare și  un repaus cu miresme de gustări amestecate și muzică special asigurată de DJ-uri invitați la acest eveniment.

«Este prima dată când vin la acest festival, dar tind să mă declar mulțumită. Unde aș mai putea găsi și muzică și mâncare și oameni dornici să se distreze.»

Iar ieșind de pe porțile acestui festival, la mai puțin de o sută de metri se află marea, sentimentul uitat revine când vezi în fața ta ceva  nemărginit, acel sentiment de libertate pe care într-un oraș e greu să-l găsești, poate e din cauza sunetului valurilor care îți liniștește sufletul și soarelui care îți încălzește nu numai corpul, dar și inima.

Când cineva întreabă de planurile de 1 mai, gândurile fiecarui român sunt direct pe plajă. Din an în an tradițiile de 1 mai ale românilor sunt aceleași.  Anul acesta pe litoral au fost așteptați peste 40 de mii de români.

«Totul este ocupat, ne pare rău» mi-a spus doamna de la ghișeu

«Nici măcar până la București?»

«Nimic».

În clipa aceea am crezut că nu mai ajung la minunata Constanța de 1 mai, dar în momentul când eram pregătitiă să mă întorc și să plec, doamna de la ghișeu mi-a zis «Avem două locuri la clasa întâi dacă doriți să le plătiți, până la București», nu am mai stat pe gânduri, am plătit biletele și am plecat să așteptăm trenul. Până la București era cum era, mai vedeai câte o persoană, două care nu au prins loc și stăteau în picioare pe holul trenului. Dar ajungând în gara București Nord, îți dădeai seama că cifrele prevestite de oameni se justifică. Peroanele gării erau pline de tineri care erau gata de zilele pe malul mări, atât de mulți tineri încât nu puteai să îți tragi valiza fără să lovești pe cineva. Pe lângă aglomerația din gară, era și foarte cald afară. Simțeam cum îmi curge apa de pe mine în timp ce încercam să mă îndrept spre ghișee prin mulțimea avidă. Însă din nou, doamna de la ghișeu ne întâmpină cu o veste proastă «bilete spre Constanța nu mai sunt, decât de mâine dimineață».

Cu siguranță nu putem să așteptăm atâta, nu avem nici unde să dormim și vrem să vedem marea cât mai repede posibil. Ce facem? Se pare că va trebui să ne scuturăm puțin de bani și să ajungem acolo cu autobuzul. Dar, iată că după un drum lung și obositor am ajuns la destinație. Constanța ne-a așteptat cu o vreme mai rece ca în alte zone ale țării,  nu eram pregătite de vântul rece care bătea încontinuu și îți făcea pielea să se zbârlească. Ei bine, am zis că sigur se mai încălzește în zilele ce urmează, așa că liniștite am mers să ne cazăm și să mergem să vedem clădirea care reprezintă Constanța, și anume Cazinoul. Cazinoul este o clădire istorică și una dintre principalele simboluri ale orașului, situat pe bulevardul Regina Elisabeta. Am ajuns acolo aproape seara, când apusul abia și-a început spectacolul, iar cerul a început să se pestrițeze în culori variate.

Pe acest fundal, turiștii se plimbau și își petreceau seara lentă pe faleza din Constanța, unii își mai fac și poze, alții ascultă muzica clasică cântată de un bătrânel. În mijlocul acesta se află și renumitul Cazinou, care pe lângă portretul descris arată ca un palat părăsit, însă parcă prin magie își păstrează farmecul și frumosul în așa fel încât orice om care trece pe acolo să spună «Merită să fie simbolul orașului». Atmosfera din Constanța e ușoară și liniștită, perfectă pentru oamenii care vor o vacanță mai blândă.  «O experiență frumoasă alături de cei dragi. Vremea și marea au compensat aglomerația insuportabilă».

Însă ceea ce reprezintă distracția și tot «chefu» tinerilor, de 1 mai, se găsesc în stațiuni de lângă Constanța precum Mamaia și Vama Veche. Fiind Mamaia cea mai apropiată și stațiunea care suține cel mai mare festival de 1 mai, «Sunwaves», ne-am decis ca a doua zi o să ne-o petrecem acolo. În drum spre Mamaia, ne-am dat seama că nu suntem singurele care pentru prima dată o să participe la acest festival și mai mult de atât, o să vadă răsfățata plajă din Mamaia.

«E prima dată când vin aici, am mai fost cu părinți prin alte stațiuni, dar niciodată în Mamaia. Sper să mă distrez și să am norocul să întâlnesc cât mai multe vedete.» Spre plaja din Mamaia se îndreptau o grămadă de tinerii, atâr de mulți încât ochii nu apucau să se fixeze pe cineva anume, iar ținutele lor erau din ce în ce mai extravagante și colorate. Dacă te-ai fi uitat de sus era ca și cum curcubeul s-ar fi rupt în niște bulinuțe care se mișcă. Cu toți într-o direcție, spre festivalul «Sunwaves», unde din păcate nu am reușit să intăm, fiin biletele vândute din start. Dar am participat la un alt festival, și anume la un festival de mâncare numit «Festival du Bonheur».

Este festivalul la care pășind pe porțile de la intrare, îți dai seama că te așteaptă ceva de-a dreptul delicios și de neuitat. Din start simți  arome precum carnea abia luată de pe grătar pentru burger, tot felul de sos-uri completate de arome mai ușoare, ciocolata pentru clătite și mirosul de dulciuri abia pregătite. Tinerii se plimbă de la un chioșc la altul, sunt nehotărâți, ochii le fug în toate direcțile, prea mare variațe de gustări pe care ar vrea să le încerce și parcă gata s-au decis, dar totuși se mai plimbă puțin, poate le place și altceva.

Te rupeai între un burger suculent și ceva inedit pentru gusturile tale. O grămadă de chioșcuri cu cele mai savuroase mâncări ale gastronomiei specializate, în mare parte, pe a  încerca ceva nou: arrosticini de berbecut, burger-uri cu ingrediente total diferite, paella spaniolă,  dar și dulciuri precum înghețata tailandeza, unde oamenii stau la rând o oră sub soarele încins numai ca să guste înghețata bine cunoscută pe rețelele sociale. Pe lângă delicatesuri, participanții la festivalul du Bonheur se bucură de o zonă amenajată pentru relaxare și  un repaus cu miresme de gustări amestecate și muzică special asigurată de DJ-uri invitați la acest eveniment.

«Este prima dată când vin la acest festival,dar tind să mă declar mulțumită. Unde aș mai putea găsi și muzică și mâncare și oameni dornici să se distreze.»

Iar ieșind de pe porțile acestui festival, la mai puțin de o sută de metri se află marea, sentimentul uitat revine când vezi în fața ta ceva  nemărginit, acel sentiment de libertate pe care într-un oraș e greu să-l găsești, poate e din cauza sunetului valurilor care îți liniștește sufletul și soarelui care îți încălzește nu numai corpul, dar și inima.

– Moiș Anamaria

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts