FOTO | “CASTELUL ȘI SPADA” – DEBUT EDITORIAL PENTRU O SINTEZĂ

Cultură Din oraş

Vineri, 28 iunie, de la ora 14.00, la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, a avut loc lansarea volumului ”Castelul si spada. Cultura materiala a elitelor din Transilvania Evului Mediu tardiv” scris de Adrian Andrei Rusu, renumit medievist și castelolog.

O sinteză de istoria Transilvaniei în jurul anului 1500 văzută prin prisma tuturor decorurilor de epocă. Abordarea conceptelor de cultură materială, raportate la tipuri de izvoare (despre ermetismul limbilor de cancelarie, arheologie, obiectologie și istoria artei), sensibilități etnice ori prea mult popular/țărănesc/etnografic, felul modelelor și influențelor externe, la crucea civilizațiilor majore, mecanismele de difuziune și absorbire. Care erau elitele de epocă, statut şi simboluri, cum se făceau averile, ce conta drept prețios, despre orizonturile de cunoaștere, raportul dintre stăpâni și meşteri, cum se locuia (cetăți, castele ori conace), ce bijuterii, arme, haine se purtau; cum se mânca ori se scria. Toate materiale primare plimbate prin utilități.

Autorul este unul dintre cei mai cunoscuți specialiști in istoria si arheologia Evului Mediu din Romania.

Lucrarea este una majora, ca o sinteza a numeroși ani de activitate profesionala: autorul a fost angajat al Institutului de Arheologie si Istoria Artei din Cluj-Napoca, a condus si conduce șantiere de referință din țară.

“Vă ofer această carte pentru generațiile interferate, pentru generația care vine. Bineînțeles că vor mai urma și alte cărți. Dacă mă ajută Dumnezeu, numai anul acesta vreo 4. Deci fiți pregătiți să mă urmăriți” – a încheiat Adrian Andrei Rusu evenimentul lansării.

– Material realizat de Alex Barteș

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts