Filmul românesc „Poziția copilului” a câştigat Ursul de Aur

Cultură Internaţional

Filmul „Poziția copilului” regizat de Călin Peter Netzer, a câștigat trofeul Ursul de Aur la cea de-a 63-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, pentru cel mai bun film.
Festivalul a fost punctul de plecare pentru film, deoarece luni seara a avut loc premierea sa. Tot în seara decernării, filmul a mai primit și premiul criticii internaționale FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématogrphique).
Acesta este cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Călin Peter Netzer, în portofoliul său mai aflându-se și filmele „Medalia de onoare” (2010) și „Maria”(2003), ambele premiate la nenumărate festivale de film precum Chicago International Film Festival sau Miami Film Festival.
Acţiunea filmului are loc într-o societate a clasei înalte și vorbește despre influența părinților asupra personalității copiilor, cu accent pe sufocarea traumatizantă cu prea multă dragoste a acestora. Pelicula este o dramă centrată pe emoții, cu mici tente de umor dar și o exemplificare a corupției din sistemul românesc.
Călin Netzer a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX cum că a vrut să facă un film așa cum a simțit, „greu de digerat, dar care trebuie văzut”.
Distribuția beneficiază de nume mari precum Luminița Gheorghiu în rolul mamei, Florin Zamfirescu, Vlad Ivanov și Bogdan Dumitrache în rolul fiului.
Filmul va fi prezent în cinematografe din data de 8 martie.

__________
Lucian Coste
Foto: www.berlinale.de

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts