Falsificarea monedei euro va fi pedepsită cu închisoarea

UE

O propunere de combatere a infracţiunilor de falsificare a bancnotelor şi monedelor euro a fost avansată de către Comisia Europeană.

Protecţia monedei se va realiza prin măsuri de drept penal, respectiv prin consolidarea anchetelor transfrontaliere şi prin introducerea unor pedepse minime cu închisoarea pentru infracţiunile cele mai grave de falsificare.

Daune de cel puţin 500 de milioane Eur au fost estimate de la introducerea euro în 2002, în urma falsificării.

Directiva va impune statelor membre să pună la dispoziția organelor de anchetă instrumente eficace de depistare a cazurilor de falsificare, echivalente cu instrumentele utilizate în combaterea crimei organizate și a altor activități infracționale grave. Astfel, moneda euro va fi mai bine protejată, infracțiunile de falsificare vor fi și mai mult descurajate pe teritoriul Uniunii și cooperarea dintre autoritățile judiciare se va îmbunătăți, permițând prinderea falsificatorilor.

„Euro se numără printre cele mai valoroase realizări ale UE.Dar, dacă nu luptăm împreună pentru a-l proteja, nimeni nu va face acest lucru în locul nostru.O monedă unică pentru 17 țări și 330 de milioane de oameni atrage puternic infractorii.Trebuieașadar să ne asigurăm că activitatea infracțională nu dă roade.O abordare mai armonizată în privința pedepselor și o mai bună cooperare transfrontalieră ne vor ajuta să combatem cu severitate falsificarea de bani.”, a spus Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă.

________________

Florentina Poptile

Foto: europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts