Expoziție de pictură „Suferință și Speranță” cu lucrări realizate de deținuți

Din oraş Eveniment

Deținuții din cadrul Penitenciarul Gherla,  vor expune picturi realizate de ei începand de astăzi și până în 21 aprilie la Turnul Croitorilor.

În fiecare zi între orele 15:00 și 18:00 clujenii au ocazia de a admira picturile unor oameni care nu au studiat arta, ci au făcut aceste creații închiși între 4 pereți, mai precis în penetenciar. Realizatorii nu pot fi prezenți la expoziție, având în vedere că nu le permite situația, însă în cursul acestor zile va rula un video cu aceștia, în care fiecare în parte își descrie propriile creații. Deși ei nu pot fi prezenți fizic la eveniment aceștia sunt reprezentați prin imaginile create, imagini care le descriu situația și sentimentele prin care trec fiind privați de libertate.

Alexandru Lucaciu, coordonatorul programului atelierului de pictură, care a fost alături de ei, declară emoționat că „fiecare punct de care se agață, îi ajută să aibă mai mari speranțe.”

Majoritatea dintre ei redau prin pictură suferința pe care o îndură, unul dintre ei realizând un tablou în care o inima săngerandă este ținută în palme. În mai multe din picturi sunt prezente gratiile, un simbol pentru aceștia, unii dintre ei arată contrastul dintre cele două lumi, cea din interior și afară.

Mulți dintre ei ne ilustrează libertatea care este redată prin culori calde, cea mai prezentă fiind culoarea verde, întâlnită în natură, flori sau dealuri. Alții desenează oameni, probabil cu gândul la cei de afară.

Acești oameni, deși nu au nicio experință în domeniu au reușit să coloreze pe pânză sentimente și trăiri rezultând niște opere de artă.

Operele sunt de vânzare, banii fiind donați acestora. Prețurile oscilează între 20 și 50  lei. De asemenea se pot achiziționa și cataloage cu toate creațiile celor 11 deținuți.

______________

Papuc Nicoleta

Foto: Crina Tomoiaga

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts