După 16 ani, România învinge Norvegia

Sport

romania vs norvegia

România a obținut o victorie clară în fața campioanei mondiale la handbal feminin, Norvegia.

Meciul s-a desfășurat în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, una arhiplină, și a contat în grupa de calificare pentru Campionatul European, care va avea loc în iarna acestui an, în Suedia.

România s-a impus cu 25-20, aceasta fiind prima victorie a naționalei în fața Norvegiei într-un meci oficial, după mai bine de 15 ani. Mai exact, ultima oară când „tricolorele” le-au învins pe nordice a fost la Campionatul European din 2000, găzduit chiar de țara noastră. De asemenea, această victorie reprezintă și o revanșă luată de reprezentativa României în urma Campionatului Mondial desfășurat în decembrie 2015. Atunci, Norvegia le-a învins pe românce atât în grupe, cât și în semifinalele competiției, câștigând în cele din urmă titlul.

„Tricolorele” au fost cele care au deschis scorul, în urma unei lovituri de la 7 metri. Nordicele au egalat rapid situația, urmând ca în minutul 4 să treacă la conducerea meciului, 2-1, aceasta fiind de altfel și singura dată când nordicele au fost în față pe tabelă în acest meci. Valentina Elisei și Oana Manea au readus România în avantaj, iar Cristina Neagu a dus scorul la 4-2 cu o torpilă de la 9 metri. Norvegiencele au redus din diferență cu un gol, dar naționala a marcat apoi de trei ori consecutiv (7-3). România s-a apărat foarte bine, nelăsând spații nordicelor, dar aceleași Elisei și Manea au fost blocate excelent de portarul Norvegiei, Kari Grimsbo, care a păstrat proporțiile scorului.

La 8-4, Thorir Hegeirsson, antrenorul scandinavelor, a cerut primul time-out al meciului pentru a încerca să rezolve problemele din ofensiva echipei sale. Pauza n-a avut însă efectul scontat pentru Norvegia, ba din contră, deoarece România a reușit să marcheze de 4 ori consecutiv, iar naționala avea un avans de 8 goluri (12-4). În minutul 23, nordicele au marcat al cincelea gol al lor, după o pauză de aproximativ 12 minute în care poarta naționalei rămăsese intactă. România a reușit să păstreze ritmul, iar la pauză conducea la o diferență de 7 goluri (16-9).

Niciuna dintre echipe nu a avut un început de repriză a doua strălucitor, primul gol venind abia după 5 minute, nordicele marcând pe contraatac. În minutul 38, româncele au trecut printr-un moment dificil, după ce Perianu și Neagu au fost eliminate, astfel că România a trebuit să evolueze pentru câteva zeci de secunde în doar 5 jucătoare. Cu toate acestea, Paula Ungureanu a reușit să pareze o lovitură de 7 metri, iar apoi Valentina Elisei a înscris pentru a duce scorul la 18-10. A urmat o perioadă mai slabă a reprezentativei noastre, ce le-a permis nordicelor să reducă diferența la doar 4 goluri (18-14), în minutul 44.  România a apăsat din nou pe accelerație, iar Cristina Neagu, cu două reușite, le-a dus pe „tricolore” la 6 goluri în față. Deși în minutul 50 România conducea cu 22-15, cu 5 minute înainte de final scandinavele s-au apropiat la 3 goluri diferență (22-19), situație în fața căreia fuseseră ultima oară la începutul meciului. Româncele au gestionat bine finalul de meci, iar prin paradele Paulei Ungureanu și prin atacurile finalizate cu succes de Cristina Neagu, Laura Chiper și Mădălina Zamfirescu, naționala s-a impus la 5 goluri diferență, 25-20, în fața echipei care în urmă cu mai puțin de 3 luni cucerea aurul mondial, iar în 2014 aurul european.

Atmosfera a fost superbă, publicul clujean purtând naționala spre o victorie extrem de importantă. Prin acest rezultat, reprezentativa României a trecut pe primul loc în grupa A a preliminariilor pentru Campionatul European din decembrie 2016 și în proporție de 99% este calificată la turneul final.

Pentru „tricolore” va urma returul cu Norvegia, care va avea loc duminică, 13 martie 2016, iar între 18-20 martie 2016 naționala României va juca în Danemarca la turneul pentru calificarea la Jocurile Olimpice din vară.

Gabriel Bucșa / Sursa foto: Mediafax

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts