Jurnalistul Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii Starea nației, a fost prezent în acest weekend la Cluj-Napoca pentru promovarea cărții Unde nu-i cap, vai de popoare!, organizând o sesiune de Meet & Greet, în cadrul TIMAF.
Acesta a ținut un discurs, abordând subiecte diverse precum: românii din afara țării, piața muncii, educație, corupție, canalizându-se cât mai mult pe problemele noii generații. A oferit des exemple cu propria fiică, răspunzând întrebărilor fanilor. Doritorii au putut participa la o sesiune de poze și autografe.
- Cine este creierul emisiunii Starea Nației?
Emisiunea asta este concepția mea, de la un capăt la celălalt, titlul este tot ‘pă persoană fizică’. Este o muncă de echipă, suntem 10 oameni care lucrează 12 ore pe zi fiecare, cel puțin. Adică este o emisiune la care se lucrează 140-150 de ore/zi, dacă-i pun aici și pe băieții de la montaj. Ne alegem temele, în general seara pentru a doua zi, urmărim permanent ce se întâmplă și scriem (Mihai Radu, Gabriel Drogeanu și eu). Noi suntem creierul emisiunii, toți 3.
- Cum credeți că se poate reforma clasa politică?
Depinde de unde te uiți la țară. Dacă te uiți la țară din Germania, să zicem, și ești suedez și ai la dispoziție evenimentele importante din România, din ultimii 27 de ani, o să zici: ‘Bă, România e o țară care-și revine destul de repede după 50 de ani de beznă’. Dacă te uiți de-aici, de la noi, e nenorocire. E ca la Luvru, vin niște băieți și spun că la taboul ăsta poți să te uiți de la 5 metri, nu de la 1 metru, că nu înțelegi nimic. Cred că nu s-a furat tot, dar s-a furat aproape tot și de-acum putem începe să ne facem o țară.
- Aveți vreo intenție să vă înscrieți într-un partid politic?
Nu am absolut nicio intenție. Sunt adeptul ideii că fiecare trebuie să facă fix ce știe să facă foarte bine și pentru ce se pregătește în fiecare zi.
- Ce măsuri se pot lua pentru educația copiilor?
Se pot lua măsuri dacă se ridică acești copii cărora noi le spunem acasă: ‘Bă, nu e bine, acolo nu e bine, întreabă, ridică-te, contestă, de ce să învăț eu asta, de ce să învăț doar ce a spus cineva despre asta și nu ce cred eu?’ Lucrurile se vor schimba. Suntem într-un cerc de-ăsta foarte urât, profesorii sunt prost plătiți, drept pentru care sunt din ce în ce mai slabi, nu pot să se ridice ca nivel pentru că nu au bani de cărți, nu au bani să meargă la cursuri, pentru că nu au bani, pur și simplu. În Finlanda nu au voie să fie profesori decât cei care termină în primii 10, ei consideră că doar vârfurile pot sta la catedră, la noi sistemul educațional nu există.
– Mădălina Pîrlog / Sursa fotografiilor: Maria Grigoraș