Digitizare la BCU Cluj: surse noi de documentare în premieră în România

Educaţie

BCU ClujPublicaţii de patrimoniu, precum şi periodice vechi ce aparţin Bibliotecii Centrale Universitare “Lucian Blaga” sunt disponibile de acum in format electronic.  Biblioteca a desfăşurat timp de un an de zile un proces de digitizare a catalogului vechi dintre anii 1872 şi 1940.

Acestea se pot vizualiza doar din reţeaua internă a Bibliotecii Centrale, datorită politicii instituţiei, cadrul legislativ nefiind încă bine pus la punct în România.

Costurile acestui proces s-au ridicat la peste 100 000 de euro, fiind achiziţionate scanere, sisteme de stocare, staţii si programe de licenţă.

“Este in premieră pentru România această activitate cu resurse proprii. Procesul de digitizare are un obiectiv major: cel de diseminare a informaţiei de către public, dar un alt obiectiv major este cel de conservare a documentelor”, a declarat d-na Curta Olimpia, directorul adjunct pe probleme IT.

Întregul demers a ajuns la bun sfârşit şi mulţumită voluntarilor , oameni care deţin cunoştinţe în domeniul IT şi care s-au implicat activ in procesul de digitizare a vechiului catalog.

Delia Marinescu

Foto: www.bcucluj.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts