Deficitul bugetar va ajunge la 3,7% din PIB în 2017, avertizează FMI

Economie
Sursa: epochtimes-romania.com

Creșterile salariilor și pensiilor pot cauza o îndatorire publică în următorii ani, avertizează FMI. Conform acestora deficitul bugetar al României va ajunge la 3,7% din PIB (Produsul Intern Brut), ceea ce înseamnă că în perioada 2017-2020 deficitul bugetar va crește cu  5,5 procente.

Șeful FMI, Reza Baqir, afirmă că nu mai este loc de scăderi de taxe și impozite. În schimb, consideră că ideal ar fi să se adopte o politică care susține investițiile și nu consumul.

„Schimbările succesive de legislaţie au făcut ca structura bugetului să fie rigidă şi aici mă refer la tăierile succesive de taxe şi creşterile succesive de salarii şi pensii,  făcute în detrimentul investiţiilor publice, care au făcut ca structura bugetului să fie mai puţin flexibilă la şocurile şi vul­nerabilităţile ce pot apărea. Nu mai este loc pentru alte reduceri de taxe dacă scopul este să păstrăm flexibilitatea bugetului”

a spus Reza Baqir.

Soluția propusă de FMI este amânarea creșterii punctului de pensie, ceea ce va afecta bugetul cu 2,6 miliarde de lei, conform www.zf.ro.

„E uşor să cobori taxele, dar e foarte greu să le creşti. La fel, e mai uşor să creşti salariile decât să le reduci. Din punctul nostru de vedere nu mai există loc de alte reduceri de taxe şi impozite dacă ne dorim să păstrăm o flexibilitate a bugetului”

a afirmat șeful FMI în cadrul unei conferințe organizate la sediul BNR.

– Reka Vass / Sursa: epochtimes-romania.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts