Cronică | Frozen – „Doar un gest de iubire adevărată poate topi o inimă de gheață.”

Cultură

Privim un ecran imens, învăluit în albastru. Fulgi mari de zăpadă cad din înalt, parcă deasupra noastră. Efectele 3D sunt, de această dată, impresionante. Cu o melodie drăguță și ritmată, povestea începe.

November 1st, 2013 @ 20:51:56

E o poveste clasică, în care iubirea, drama, fantasticul și veselia se împletesc. Are în centru două personaje frumoase, așa cum Disney ne-a obișnuit deja să vedem, și un mic tărâm numit Arendelle. Sute de culori, cântece senine și două fetițe care se joacă cu un mare mister: puterea de a crea gheață. Atunci când misterul devine periculos, el se transformă într-un secret care îndepărtează cele două prințese de cei din afara palatului regal. Singurătatea este accentuată aici prin versuri interpretate în limba română de Dalma Kovacs și Cătălina Chirțan, și exprimă tristețea unei vieți închise, lipsite de orice contact cu lumea exterioară. Dar secretul trebuie păstrat cu orice preț, chiar dacă asta înseamnă îndepărtarea sufletelor dragi, a muzicii, a veseliei, și condamnă la o viață singuratică, la o inimă „de gheață”.

Totul se schimbă în marea zi a încoronării. Prințesa Elsa, o adevărată viitoare regină, nu are curajul să atingă nimic, fiind cuprinsă de frică la gândul că orice atingere, oricât de mică, lipsită de protecția unor mănuși, are puterea să înghețe totul. Chiar dacă momentul încoronării se desfășoară cu mare bucurie, intriga se conturează atunci când Anna, sora mai mică a reginei, îi prezintă acesteia „viitorul ei soț”, un prinț cunoscut chiar în ziua respectivă. Aici izbucnește disputa, reproșurile curg, și sentimentele reginei devin de necontrolat. Gheața care învăluie totul aduce cu sine o iarnă eternă peste Arendelle.

Condamnată și neînțeleasă, Elsa fuge în munți pentru a-și crea propria împărăție în ținuturile de gheață. Acesta este momentul în care sora cea mică pornește în căutarea ei, într-o expediție în munți, menită să-i schimbe inima și viața. Un castel de gheață, o sanie trasă de un ren haios, doi tineri care caută o inimă frântă și cel mai amuzant personaj, un om de zăpadă zăpăcit, care visează să vină vara. Toate se împletesc în povestea unei călătorii care are scopul de a readuce căldura în regat și în suflete. Eroii au de înfruntat prejudecăți, personaje negative, și gerul iernii eterne, pentru ca la final să învingă iubirea.

Filmul a fost lansat în România în 27 decembrie 2013, și fascinează prin puterea de a transpune sufletul într-un univers al copilăriei. De la coloana sonoră, la portretele personajelor și la decorul de zăpadă, pelicula creează un univers magic, o împărăție de gheață.  Vizionându-l, am trecut prin momente în care simțeam problemele personajelor blocate în regatul înzăpezit, și prin momente în care am râs în hohote ascultând replicile amuzantului om de zăpadă Olaf. Dacă încă nu l-ați văzut, merită să găsiți un răgaz în care să vă abandonați în mâinile unei povești care captivează prin fiecare amănunt, o poveste plină de farmec, asemenea celor din copilărie, o poveste care, prin frumusețe și simplitate, te face să crezi și să te implici în viața personajelor sale cu toată inima.

– Christinne Schmidt / Sursa fotografiei: http://www.rotoscopers.com/

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts