Crizele timpului nostru dezbătute la UBB

Educaţie

Institutul de Studii Globale din cadrul Universității Babeș-Bolyai a fost lansat astăzi prin simpozionul “Crizele timpului nostru”.

Vorbitorii care au susținut prelegeri au fost Rectorul UBB Andrei Marga, Conf. Univ. Dr. Mircea Maniu, vicepreședintele grupului Schloer Consulting Group Phil Gagner, Prof. Univ. Dr. University of Georgia in Athens, Mihai Spăriosu și Prof. Univ. Dr. Vasile Boari. Aceștia au analizat criza financiar-economică, criza valoriilor, criza culturii și criza politicii la nivel global.

Vicepreședintele grupului Schloer Consulting Group, Phil Gagner consideră că mașinile superganditoare ale viitorului vor ajunge să ia locul oamenilor și să ia decizii mai bune decât aceștia.

Un alt invitat care a prezentat o viziune empirică bazată pe foarte multe informații asupra crizei economice a fost Conf. Univ. Dr. Mircea Maniu, de la Facultatea de Studii Europene a UBB. Scurta expunere asupra temei acestuia s-a încheiat cu o memorie strict personală de la începutul anilor ‘90 de pe coridorul de vizitare al Bursei de pe Wall Street. Aceasta a văzut copiii de la o grădiniță care au fost duși de educatoarea lor să viziteze Bursa. Mircea Maniu a concluzionat că astfel ar trebui să înceapă pentru oricine studiile economice, iar că România se află încă în stadiul de grădiniță în ceea ce privește cunoștiințele cu privire la economie.

Mihai Spăriosu Prof. Univ. Dr. University of Georgia in Athens a dorit să transmită o idee principală în urma intervenție lui, aceea că atunci când vorbim de criza valoriilor, criza nu este altceva decât un instrument al puterii.

La această discutie organizată au luat parte și Prof Univ. Dr. Andrei Marga, Rectorul UBB și Prof. Univ. Dr. Vasile Boari, UBB. Acesta din urmă a încercat să identifice printr-un soi de exercițiu de gândire mai multe crize și a ajuns la concluzia că literele alfabetului limbii române nu ar fi suficiente pentru a trece în dreptul fiecaruia câte o criza.

Institutul de Studii Globale a câștigat două granturi importante cu ajutorul cărora își propune să direcționeze cercetarea pe problemele globale. De asemenea tot sub umbrela acestui institut se va organiza începând de anul viitor un masterat de studii globale.

___________

Raluca Ștețco

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts