Coreea de Sud vrea să înceapă revolte în Nord împărţind fluturaşi

Internaţional UBB Radio

Activiştii sud-coreeni trimit pliante şi DVD-uri, cu mesaje informative despre revoluţiile anti-dictatoriale din Tunisia şi Egipt, în Coreea de Nord prin intermediul baloanelor cu heliu, scrie cnn.com.

Mulți nord-coreeni nu cunosc revoltele din ultima vreme care au loc în lumea arabă. De aceea, mai mulți activiști sud-coreeni, dar și politicieni, încearcă să ajute populația vecină, care trăiește sub regimul dictatorial impus de Kim Jong-Il. Sute de mii de pliante și DVD-uri sunt trimise peste graniță cu baloane cu heliu.

Conţinutul de propaganda este orientat spre educarea oamenilor despre revoluţiile anti-dictatoriale care au răsturnat regimurile în Tunisia şi Egipt.

Un DVD trimis pe 16 februarie, pentru a comemora ziua de naştere a liderului de la Phenian, conţinea imagini ale revoltei din Egipt cu textul „Lecţia care trebuie învăţată este că libertatea şi democraţia pot fi câştigate doar prin sacrificiu fizic.”.

Un dezertor nord-coreean a declarat pentru cnn.com că acest demers ar fi util dacă măcar 10% dintre oameni ar ridica un pliant, pentru că mesajul va fi transmis apoi oral.

„Nu există canale de comunicare în Nord şi totul se trasmite prin cuvânt.”, a adăugat acesta.

Experții cred că modificările vor fi lente, iar revoluţia în Coreea de Nord este nerealistă. Profesorul Andrei Lankov de la Universitatea Kookmin din Seul a afirmat că „în Egipt a fost posibilă revolta datorită accesului la Internet, fapt ce nu se întâmplă și aici.”.

Lankov a adaugă că oamenii sunt dezbinați, izolați şi îngroziți de liderul lor.

Coreea de Sud susţine că informațiile lansate recent către Nord sunt actualizate și cuprind, inclusiv, tulburările din Libia.

În replică, autoritățile de la Pyongyang (Phenian) au amenințat că vor deschide focul asupra celor care încearcă să mai lanseze astfel de baloane.

________

Ana Giol

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts