Maghiarii cer autonomie la Bruxelles

Internaţional UBB Radio

Comunităţile de maghiari din afara Ungariei cer autonomie la Bruxelles, solicitând acordarea unei autonomii „geografice, personale şi particulare” fără de care nu ar putea supraviețui, potrivit unei declaraţii a Consiliului Autonomiei Maghiare, reunit miercuri la sediul Parlamentului European din Bruxelles, relatează MTI citat de Mediafax.

Organizaţiile care fac parte din Consiliu vor folosi toate mijloacele legale pentru a obține autonomia, crucială pentru stabilitatea europeană, pentru toţi maghiarii, se mai arată în document.

Participanţii la reuniune au decis că ar fi potrivită crearea unei carte europene care să reglementeze drepturile minorităţilor etnice.

Consiliul vrea ca Ungaria să protejeze minorităţile maghiare care trăiesc în zone cedate ţărilor învecinate, în baza tratatelor de pace încheiate la sfârşitul celor două războaie mondiale, potrivit europarlamentarului român László Tőkés. Comunităţile de maghiari vor ca oficialii ţărilor lor să înceapă negocierile privind problema autonomiei şi cer Uniunii Europene să le sprijine demersurile, a mai adăugat Tőkés.

Vezi portretul realizat de europarlTV lui László Tőkés, unul dintre vicepreședinții PE:

___________

Ana Giol

Foto: mediafax.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts