Studenţii îşi cer drepturile

Educaţie Eveniment

Protestele studenților din Cluj-Napoca au început încă din această seară în campusul universitar Hasdeu. Aceștia sunt nemulțumiți de Legea Educației și de atitudinea de ignoranță a Ministerului Educației față de studenți.

„Astăzi (2 martie – n.r.) a fost protestul cu 25% din căminul 16, unde am aprins luminile sub forma numărului 25. Mâine vom avea un marș în fața Casei de Cultură de la ora 12, iar  duminică ajugem și la București pentru a ne apăra drepturile. Vom face tot ce este necesar, nu ne temem de nimic. Considerăm că studenții sunt parteneri în procesul de învățământ nu doar atunci când își plătesc taxele.”, a declarat Bogdan Moldovan, unul dintre studenții prezenți la demonstrație.

Un grup de peste 30 de manifestanți, care au purtat bannere cu mesaje adresate ministrului Funeriu și banderole albe cu inscripția „protest”, s-a adunat, în jurul orei 19.20 pe platoul de lângă cantina Complexului Hasdeu. Aceștia au scandat „Hoții!”, „Mergem la București”, „Funeriu, uită-te/ Vine revoluție!”, „Pe noi nu ne furi!”, „Vrem doar 25%/ Nu putere absolută”.

Printre nemulțumirile studenților se numără și problema taberelor studențești, cea a burselor, dar și reprezentativitatea de 25% în comisia de alegere a rectorului.

„Excelența este premiată cu tabere care nu se dau, iar bursele sunt prea mici. Cuantumul bursei pe luna februarie, de exemplu, a fost de 75 de lei, iar prețul regiei de cămin a fost 80 de lei. Poate Funeriu ne va da fiecăruia cei 5 lei necesari să ne acoperim măcar cheltuiala aceasta.”, a explicat Mihai Petrache, un alt student prezent la protest.

La marșul de mâine sunt așteptați peste 900 de studenți de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

Simultan se vor desfășura mișcări de protest și în celelalte mari centre universitatea din Galați, Timișoara și București.

[imagebrowser id=140]

____________

Ana Giol

Foto: Roxana Văcăreanu, Ana Giol

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts